Читај ми!

Libijska prestonica u dimu

Više eksplozija potreslo noćas Tripoli i nekoliko predgrađa libijske prestonice. Dve eksplozije dogodile su se na području gde je smeštena rezidencija libijskog vođe Moamera Gadafija. Libijski vođa kritikuje Egipat i Tunis jer su pokrenuli revolucije.

Tripoli i nekoliko predgrađa libijske prestonice potreslo je više eksplozija, izvestio je AFP.

Dve eksplozije dogodile su se u 50 minuta posle ponoći po srednjoevropskom vremenu na području gde je smeštena rezidencija libijskog vođe Moamera Gadafija u srcu prestonice, nakon čega su usledile druge u istočnim i jugoistočnim predgrađima Tripolija. 

Stub dima mogao se videti iznad Gadafijevog rezidencijalnog kompleksa, koji je u subotu bio meta napada ratnih aviona NATO.

Vojna alijansa je potvrdila sedam napada i saopštila da je pogodila jedan vojni komandni centar.

NATO izvodi vazdušne napade na osnovu mandata Ujedinjenih nacija s ciljem da zaštiti civile od snaga libijskog vođe, podsetio je Rojters.

Gadafi kritikuje proteste u Egiptu i Tunisu 

Libijski lider Moamer Gadafi kritikovao je proteste u susednom Egiptu koji su primorali predsednika Hosnija Mubaraka da napusti vlast posle 30 godina vladavine.

Gadafi, koji se na čelu Libije nalazi 41 godinu i koji se opire višemesečnim antivladinim protestima u svojoj zemlji i vazdušnim NATO napadima na njegove snage, doveo je u pitanje vrednost narodnih pokreta u Egiptu, kao i u drugoj susednoj zemlji, Tunisu.

"Zašto ste pokrenuli revoluciju?", upitao je Gadafi u audio poruci upućenu Egipćanima na godišnjicu vojnog udara, kojim je 1952. godine ukinuta monarhija.

"Šta ste postigli tim revolucijama? Zamenu jednog vladinog režima drugim? Pošto ste pokrali, uništili i oštetili zemlju, hoćete novog predsednika?", upitao je Gadafi.

Braneći Mubaraka, Gadafi je sugerisao da su Egipćani bili brzopleti u nastojanjima da ga zbace sa vlasti, a da nisu imali jasnu alternativu, preneo je Rojters.

Mubarak (83) je zbačen sa vlasti u februaru, a od aprila se nalazi u bolnici pošto je doživeo srčani udar tokom ispitivanja po optužbama za korupciju i ubistvo demonstranata.

Demonstracije su nastavljene i posle njegovog odlaska, zahtevajući brže sprovodjenje reformi.

Protestima u Tunisu zbačen je predsednik Zin el Abidin Ben Ali, koji se trenutno nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a protiv njega je pokrenuto više sudskih postupaka.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво