Читај ми!

Svet osuđuje napade u Norveškoj

Amerika, Rusija, Kina i EU napade u Norveškoj nazvale "kukavičkim aktom" i izrazile saučešće porodicama žrtava. Nema opravdanja za zločine, rekao predsednik Rusije Medvedev. Obama pozvao na jaču saradnju u borbi protiv terorizma.

Države širom planete osudile su dva odvojena napada u Norveškoj u kojima je stradalo najmanje 92 osobe, uglavnom tinejdžera, uz ocenu da se radi o "kukavičkom aktu" i uz obećanje da će pojačati saradnju obaveštajnih agencija u borbi protiv terorizma širom sveta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun bio je šokiran vestima i osudio nasilje, izrazivši saučešće porodicama žrtava. "UN su zajedno sa narodom Norveške u ovom strašnom trenutku", rekao je portparol generalnog sekretara Martin Nesirki, prenosi AFP.

Američki predsednik Barak Obama uputio je saučešće narodu Norveške i pozvao države širom sveta da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma.

"Napadi su podsećanje da cela međunarodna zajednica mora da ima udela u sprečavanju dešavanja ove vrste terora", rekao je Obama i dodao da države moraju zajednički da rade na obaveštajnim podacima kako bi sprečili ovakve strašne napade.

"Motiv je mržnja", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, dodavši da svi koji veruju u slobodu, poštovanje i mirnu koegzistenciju moraju da se bore protiv ove mržnje.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev osudio je napade. "Osuđujemo ove monstruozne zločine, za koje ne može biti opravdanja", naveo je Medvedev u telegramu saučešća norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu.

U odvojenoj poruci norveškom kralju Haraldu Petom, Medvedev je naveo da Rusija izražava "istinsku solidarnost sa svojim susedom u ovom teškom trenutku".

I Kina se pridružila globalnoj osudi napada u Norveškoj bez obzira, kako navodi francuska agencija, na zamrznute odnose, pošto je prošle godine iz Osla Nobelova nagrada za mir otišla u ruke kineskom disidentu.

"Kina izražava osudu terorističkih napada i saučešće sa porodicama žrtvama", piše u kratkom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Masakr tokom popodneva i večeri u petak u centru i okolini Osla osudili su i visoki zvaničnici Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da takvi napadi nisu nešto što se moglo očekivati u Norveškoj, koja se obično povezuje sa širenjem mira u svetu.

Osudama masakra priključili su se i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i prekookeanske zemlje - Australija i Filipini.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи