Tripoli na udaru

Bitka za resurse pre nego što pregovori prekinu krvoproliće u Libiji. Amerikanci šalju nove "predatore". Norvežani odlaze. Tunis gomila snage na granici. Mine i kanali zaustavili ofanzivu na Bregu. Gigantski Gadafi u centru Tripolija.

20.32 - Pobunjenici izgubili kontrolu nad gradićem Katrun na jugozapadu zemlje. Grad od nekih 20.000 stanovnika nastanjuje pleme Tubu, koje se bori na strani pobunjenika.

18.20 - "Neće biti nikakvih pregovora između mene i pobunjenika sve do Sudnjeg dana", rekao Gadafi u audio snimku emitovanom na mitingu podrške u njegovom rodnom Sirtu.

12.03 - Još jedna eksplozija u Tripoliju.

03.40 - Krstaški agresori bacili sedam bombi na Tripoli, libijska državna televizija. 

03.33 - Amerika istražuje tvrdnje da je brod natovaren oružjem za Gadafijeve snage pristao u Alžir. Tovar je u prethodna tri dana, navodno, dopremljen do granice Libije.  

02.36 - Serija velikih eksplozija u Tripoliju. Avioni NATO nadleću grad.

Plan pobunjenika za zauzimanje Brege zapetljao se u lavirintu mina i rovova ispunjenih naftom, pa su ustanici odlučili da sreću, još jednom, okušaju na obroncima Zapadnih planina, gde su u toku artiljerijski obračuni sa Gadafijevim snagama.

Oblaci dima se vide i u dvadesetak kilometara udaljenom Tunisu, čije su se snage rasporedile duž granice u pokušaju da spreče da se sukob proširi i na teritoriju te države. Vojska Tunisa reagovala je na naznake da bi libijske snage mogle napasti granične prelaze preko kojih se ustanici već mesecima snabdevaju oružjem i hranom.

Upravo u tom delu Libije pojačani su napadi NATO avijacije, koja će za nekoliko dana ostati bez norveškog kontigenta, pošto je vlada te države odlučila da, posle napada radikalnih islamista na Oslo, batali bombardovanje Gadafija.

Odlazak Norvežana, donekle, će nadoknaditi Amerikanci, koji u bitku šalju još "predatora", koji su se pokazali efikasnim u jurnjavi za Gadafijevim oklopnim jedinicama.

Pojačane akcije NATO nisu, kako se čini, preterano dojmile vlasti u Tripoliju, koje su saopštile da su i posle pet meseci rata "veoma snažne". "NATO gubi rat. Naoružane bande nemaju budućnost u našoj državi", rekao je portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim.

Posle nedelju dana žestokih sukoba i svakakvih informacija, bitka za Bregu se donekle smirila, ustupajući mesto jadikovkama ustanika o hiljadama mina i desetinama rovova ispunjenih naftom, koji im onemogućavaju napredovanje.

Kako navode nezavisni izvori iz okoline Brege, pobunjenici se i dalje nalaze na dvadesetak kilometara od grada, pa u ovom trenutku do položaja libijske vojske ne mogu da dobace ni višecevnim raketnim bacačima "grad" dometa 20 kilometara.

Ipak, u akcijama NATO avijacije u petak posle podne u Bregi je ubijeno šest čuvara lokalne fabrike cevi, što će, kako tvrde vlasti u Tripoliju, imati ozbiljne posledice po "infrastrukturne projekte".

Najžešće borbe u poslednja 24 časa vođene su oko Zlitena, gde je poginulo 16, a ranjeno 126 ustanika. Najžešće borbe vođene su u oko sela Suk al Tulata, koje su u četvrtak pregazili Gadafijevi tenkovi.

Ravnotežu je pokušala da uspostavi avijacija NATO, ali je u napadima avijacije, kako tvrde lokalni libijski zvaničnici, ranjeno oko 80 civila.

Napad ustanika na sastanak najviših zvaničnika libijskih vlasti i navodni žestok odgovor Gadafijeve tajne policije još uvek je pod velom tajne, jer ni posle 24 časa u javnost nije isplivao ni jedan pouzdan detalj u vezi sa tim događajem.

Ni jedan od navodno ranjenih zvaničnika Abdula Senusi, Sejf al Islam i Mansor Dov se nisu u međuvremenu pojavili u javnosti, mada to, istini za volju, nisu ni ranije često činili. Portparol vlade u Tripoliju je informacije o ovom događaju odbacio kao "fantaziranje", navodeći da nije bilo nikakvog napada, već je "eksplodirala kuhinja".

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво