Читај ми!

Atentat u Tripoliju

Napadnuta zgrada u kojoj je Gadafi održavao sastanak sa najbližim saradnicima, povređen bivši telohranitelj libijskog vođe. Gadafi ne želi pregovore sa pobunjenicima. Vojska potpuno zaustavila ofanzivu pobunjenika, koji traže još oružja od Pariza. Libija postala supermarket oružja za radikalne islamiste.

20.23 - Gadafi mora da odgovara pred Međunarodnim sudom pravde, rekao portparol pobunjenika Ali al Isavi, odbacujući predlog mirovnog plana UN da libijski lider ostane u Libiji pod uslovom da siđe s vlasti.

16.38 - Jedan od bliskih saradnika Moamera Gadafija ranjen u napadu ustanika u Tripoliju. Izvori javljaju da je povređen Mansur Dav, Gadafijev bivši telohranitelj. U sobi u trenutku napada bili i Sejf al Islam i šef tajne službe Abdulah Senusi.

14.10 - Municija se švercuje pobunjenicima u katarskom transportu humanitarne pomoći, navodi Al Džazira.

13.59 - Ujedinjene nacije predstavile plan za rešenje libijske krize. Vlada nacionalnog jedinstva, ali bez Moamera Gadafija. 

13.38 - Ustanici demontirali oko 700 mina u okolini Brege. Pretpostavlja se da je vojska postavila oko 40.000. 

9.49 - Pobunjenici ubacili u Tripoli male grupe dobro obučenih boraca iz Bengazija, rekao vojni šef pobunjenika Fausi Bukatif, prenosi AFP.

Pobunjenici tvrde da je jedan od bliskih saradnika Moamera Gadafija povređen prilikom napada na zgradu u kojoj se održavao sastanak libijskog vođe sa drugim zvaničnicima. Pretpostavlja se da je povređen Mansur Dav, bivši telohranitelj Gadafija. Pobunjenici, međutim, nisu naveli ko je izvršio napad i kako znaju za njega.

 

Slabe šanse da bi se rat u Libiji nekako mogao završiti dogovorom Moamera el Gadafija i pobunjenika raspršile su se u pustinjskom pesku kada je libijski lider hiljadama pristalica u Sirti objavio da sa ustanicima neće pregovarati.

"Neću razgovarati sa njima. Neće biti pregovora između mene i njih sve do sudnjeg dana", rekao je Gadafi pristalicama u Sirti, svega dan pošto su francuske i američke diplomate nagovestile da bi međunarodna zajednica mogla pristati na mir ukoliko Gadafi ostane u Libiji, ali napusti vlast.

Istovremeno, libijska televizija prikazala je snimke Gadafijevog sastanka sa predstavnicima Misurate, kojima je rekao da se vrate u svoj grad i proteraju pobunjenike.

Gadafijev nastup usledio je posle serije uspeha njegove vojske, koja je odbranila već izgubljenu Bregu i naterala ustanike na povlačenje kod Zlitana, čime su umrle i nade pobunjenika da bi do Ramazana mogli ući u Tripoli.

"Ova farsa mora da prestane. Stidite se vi stanovnici Misurate. Kako možete ovo da prihvatite?", rekao je Gadafi.

Centralna bitka u ratu za Libiju, već osmi dan, besni u okolini Brege u kojoj već 24 časa nema pobunjenika, koji su povlačenje obrazložili činjenicom da je ceo grad miniran, kao i da je eksploziv postavljen na postrojenjima tamošnje rafinerije.

Iako pobunjenici tvrde da će, čim raščiste mine, biti spremni za nastavak ofanzive, iako je veliko pitanje koliko stvarno imaju snage za takvu akciju pošto su od početka akcije izgubili 72 vojnika, dok ih je 623 ranjeno. Broj ustanika oko Brege se procenjuje na oko 4.000.

Operacija oko Brege, suštinski, predstavlja kraj borbi za teritoriju između vojske i ustanika i označava početak trke za resursima, bez kojih su obe strane osuđene na propast.

Izrael upozorava

Vlasti u Tel Avivu upozoravaju da je libijsko ratište postalo nova baza za snabdevanje oružjem Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno Hamasa i ostalih militantnih frakcija.

Oružje, tvrde izraelski obaveštajci, dolazi sa istoka Libije, odnosno delova koje kontrolišu ustanici, a operativci Hamasa naoružanje prebacuju preko Egipta, u kojem posle svrgavanja Hosnija Mubaraka, šverceri oružja rade praktično neometano.

Izraelski obaveštajci tvrde da je u Pojas Gaze u posednjih 12 meseci ušlo na stotine projektila dometa do 40 kilometara, najmanje 1.000 minobacačkih granata, tone eksploziva i nekoliko desetina protivtenkovskih projektila.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво