Читај ми!

Brega, grad-bomba

Gadafijeve snage u ofanzivi kod Zlitana. Pet meseci rata košta Libiju oko 50 milijardi dolara. Kraj se ne nazire, jer se "pustinjska oluja" ustanika kod Brege pretvorila u krvavu pucnjavu. Posle serije optužbi na račun Gadafijevih snaga stižu izveštaji o ratnim zločinima pobunjenika.

19.28 - Crna Gora priznala pobunjenike kao legitimne predstavnike libijskog naroda. 

18.34 - Gadafijeve snage minirale naftna postrojenja u Bregi, tvrde pobunjenici.  

16.55 - Libijska državna televizija pozvala dobrovoljce da popune jedinice vojske, uključujući specijalne jedinice. Dobrovoljci će biti dobro plaćeni.  

14.23 - Pobunjenici zarobili generala Abdula Nabiha Zajeda jednog od komandanata odbrane Zlitana. Libijski general uhvaćen posle juriša ustanika na selu na obodu tog grada. Gadafijeve snage, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, opkolile pobunjenike u mestu Souk el Tulata nedaleko od Zlitana.

16.17 - Gadafi prodaje trgovačku mornaricu u pokušaju da prikupi još novca za rat. Firme iz Singapura i Hongkonga pregovaraju o preuzimanju najmanje 15 velikih brodova. 

14.48 - Pobunjenici tragaju za "izdajnicima" u svojim redovima. "Progon" počeo posle serija direktnih pogodaka Gadafijeve artiljerije u kojima je ubijeno najmanje 50 boraca.

Libijska vojska serijom kontraudara opkolila ustanike nedaleko od Zlitana, mada su pobunjenici, tokom borbi, uspeli da zarobe generala Gadafijevih snaga. Nastavljene borbe oko Brege, ali bez jasnih naznaka gde se tačno nalazi linija fronta.

Uz podršku tenkova i artiljerije, Gadafijeve snage su razbile liniju fronta kod Sok el Tulate nedaleko od Zlitana, gde se u okruženju nalazi veća jedinica ustanika, potvrdile su vlasti u Tripoliju i pobunjenici.

Ofanziva pobunjenika na Bregu praktično je zaustavljena u predgrađima mesta koje je proglašeno za prekretnicu sukoba u Libiji, mahom jer se trenutno jedino tu vode žestoke borbe vojske i ustanika u ratu koji je tu državu za poslednjih šest meseci stajao hiljada života i pedesetak milijardi dolara.

Libijska državna televizija emitovala je u četvrtak sminke navodno načinjene dvadesetak kilometara od Brege prema Adždabiji, na kojima se vidi mnoštvo uništenih vojnih vozila i kamiona.

Samo u sredu, na strani pobunjenika poginulo je 18, a ranjeno oko 150 boraca, što će predstavljati ozbiljan test izdržljivosti za jedinice koje u dosadašnjem toku sukoba nisu pokazale preteranu čvrstinu. Istovremeno, ustanici tvrde da su ubili oko 800 Gadafijevih vojnika, dok je Tripoli priznao smrt oko 40.

Silni leševi na putevima koji vode ka Bregi nisu doprineli rešavanju bitke, iako su pobunjenici u više navrata proglašavali pobedu da bi se ispostavilo da su u grad povremeno ulazile izviđačke jedinice, dok se glavnina snaga nalazi dvadesetak kilometara oko puta za Adždabiju.

Osim Gadafijevih snaga, čiji broj u Bregi je nemoguće proceniti, napredovanje pobunjenika sprečavaju hiljade mina koje je vojska postavila na prilazima gradu. Pobunjenici su formirali specijalne timove za uklanjanje mina, ali im u akciji "pomažu" i zarobljeni vojnici.

Zločini pobunjenika

Teranje zarobljenika u minska polja Brege nisu jedine mrlje na zastavi Gadafijevih protivnika, kojima su, zarad zaklinjanja u demokratske namere, opraštane svakojake brljotine, uključujući i ratne zločine.

Na zapadu Libije, posle nedavnog izveštaja "Hjuman rajts voča" o zločinima pobunjenika, počeli su da "isplivavaju" sveži leševi brutalno poubijanih zarobljenih vojnika, čijih su tela ustanici pokušali na brzinu da sakriju.

Britanski Dejli telegraf pronašao je jednu takvu grobnicu, u kojoj se nalazilo nekoliko tela, od kojih je jednom odsečena glava, dok su drugom pantalone svučene do članaka. Obojica su bila odevena u zelene uniforme Gadafijevih snaga. U grobnici je bilo ukupno pet tela.

Pobunjenici su odbacili odgovornost za njihovu smrt, prebacujući loptu na drugu stranu terena, optuživši lokalne komandante vojnih jedinica da su pobili svoje vojnike kako bi sprečili dalje dezertiranje.

Takve optužbe na račun Gadafijevih snaga nisu retke, ali sumnju, svakako, budi činjenica da su pobunjenici, ubrzo posle dolaska britanskih novinara, sklonili tela i buldožderom razorili mesto na kojem su nađena.

Pedeset milijardi načina da se uništi država

Libijska vlada tvrdi da je pet meseci rata tu državu već koštalo 50 milijardi dolara, ili, kako je Si-En-Enu rekao ministar finansija Abdulhafid Zlitni "šteta koju je Libija pretrpela je kolosalna".

Samo od prekida izvoza nafte, Libija je izgubila 20 milijardi dolara.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво