Vojska suzbija ulični kriminal

Na stotine italijanskih vojnika je razmešteno u gradovima Italije kao deo vladinih mera za suzbijanje kriminala.

Oko 400 pripadnika Oružanih snaga razmeštene su u metrou, na železničkoj stanici i u Centru za imigrante u Rimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Međutim, oni za sada neće patrolirati u istorijskom centru glavnog grada Italije.

Vojne jedinice angažovane su i za čuvanje Milanske katedrale i osetljivih lokaliteta kao što je Konzulat SAD i sinagoga u Milanu.

Oko 3000 vojnika biće raspoređeno ove nedelje u velikim gradovima kao što su Milano, Rim i Napulj. Za sada su prilično diskretni, kako ne bi uplašili turiste. Oni patroliraju uz policajce i obezbeđuju važne turističke lokacije i ambasade, kao i centre u kojima se zadržavaju imigranti. Oni koji patroliraju centrom grada su uglavnom u civilu, i nose lakše naoružanje, za razliku od onih koji čuvaju ambasade.

Iako vlada smatra da je do ove mere moralo da dođe, kritičari tvrde da se svetu šalje poruka da je Italija "do guše" ogrezla u kriminal i da policija ne može sa tim da se nosi.

Za šest meseci, kako kaže ministar odbrane Ignacio la Rusa, vlada će napraviti procenu o tome koliko je kampanja uspela i da li je treba proširiti na druge gradove.

Patroliranje gradovima je mera koju je dobila vlada premijera Silvija Berluskonija koji je na vlast došao u aprilu ove godine, i tada obećao žestoku borbu protiv ilegalnih imigranata i kriminala. Ali, njegova vlada je takođe optuživana da širi ksenofobiju prema ilegalnim imigrantima, jer ih krivi za porast stope uličnog kriminala u italijanskim gradovima.

U vladi kažu da oni jednostavno odgovaraju na strahove Italijana. Ipak, neki ministri veruju da vojnici koji patroliraju centrima gradova gde su najveće italijanske turističke atrakcije, ne bi izgledali najbolje na razglednicama, i svakako nisu sjajna pozivnica pred turističku sezonu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара