Читај ми!

Gadafi najavljuje marš miliona

Gadafi mobiliše pristalice za marš na Zapadne planine. Već 24 časa traje neizvesnost oko sudbine Brege, grada na kojim kontrolu, prema sopstvenim tvrdnjama, imaju obe strane. Ulični rat u Bregi, Tripoli tvrdi da u gradu nema ni traga od pobunjenika. Ustanici, pak, uveravaju da kontrolišu većinu naselja. Broj mrtvih se meri desetinama.

20.35 - Pobunjenici u poslednja 24 časa izgubili 12 boraca. Albanija priznala pobunjenike kao legitimne predstavnike vlasti u Libiji. 

17.37 - Francuska tvrdi da pobunjeničke snage u potpunosti kontrolišu Bregu. Ustanici. pak, saopštavaju da je grad pod opsadom i da zauzimaju naselje po naselje.

16.38 - Helikopteri NATO snaga bombardovali konvoj Vojske Libije dok je prilazio Bregi, saopštili pobunjenici.

15.57 - U toku je nastojanje da se sve pobunjeničke grupe ujedine u takozvanu "nacionalnu armiju", navodi Al Džazira. Bivši oficiri Vojske Libije obučavaju pobunjenike za borbena dejstva protiv svojih nekadašnjih saboraca, ali "ujedinjavanje" ide veoma sporo i neefikasno.

15.21 - Sedam pobunjenika ubijeno i na desetine povređeno u raketnom napadu libijske vojske u okolini Brege. 

14.43 - Gadafi poziva pristalice na "marš miliona" ka Nafusi.  

13.00 - NATO nagovestio da je moguć prekid vatre tokom Ramazana, ukoliko na takav dogovor pristane i Gadafi.

Libijska vlada odlučno je demantovala da su pobunjenici zauzeli Bregu, potkrepljujući tvrdnje snimcima navodno načinjenim u gradu na kojima se ne vide borbe, već građani demantuju da su ustanici zauzeli grad posle pet dana borbi.

Istovremeno, različite informacije dolaze i od čelnika pobunjenika, prema čijim je izjavama teško dokučiti da li njihove snage kontrolišu ceo grad i nekoliko naselja, dok se širom grada vode besomučne borbe, koje polako prerastaju u urbani rat.

Jedan od komandanata jedinica ustanika rekao je da će njegovim snagama trebati desetak dana da uspostave potpunu kontrolu u Bregi, navodeći da su Gadafijeve snage, čiji je broj teško proceniti, pustile da se front raspadne i prešle na gerilsku taktiku.

"Brega je pod kontrolom vojske.... Više od 500 pobunjenika je ubijeno", rekao je u Tripoliju portparol libijske vlade Musa Ibrahim. "NATO i pobunjenici napadaju Bregu već pet dana. Jedini način da je kontrolišu je nuklearni udar".

Stvarno stanje na terenu je gotovo nemoguće precizno proceniti, jer se obe strane slažu u samo jednoj stvari, najvažniji objekat u tom gradu, rafinerija nafte, još uvek je u rukama libijske vojske, odnosno par stotina vojnika.

U ostalim delovima grada, kako se čini, u toku su ulične borbe vojske i ustanika, a za sada je potvrđena smrt oko 40 boraca na obe strane, dok NATO napada Gadafijeve jedinice najsnažnije od početka kampanje vazdušnih udara.

Kad je o kontroli grada reč, izvesno je da su pobunjenici zauzeli Novu Bregu, naselje dvadesetak kilometara udaljeno od centra grada, dok je glavnina Gadafijevih snaga zauzela položaje oko sela Bišir odakle raketama i artiljerijom zasipaju pobunjenike.

Tajni pregovori

Izaslanici Moamera el Gadafija i američke vlade sastali su se tokom vikenda, pri čemu je libijskom lideru "jasno stavljeno do znanja" da mora da ode sa vlasti, rekao je neimenovani američki diplomata.

"To nisu bili pregovori, već smo im samo preneli poruku", rekao je taj diplomata.

Imena libijskih izaslanika nisu poznata, kao ni mesto u kojem je sastanak održan, ali je portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao da se sve odigralo u Tunisu. 

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво