Читај ми!

Pad Brege

Libijska vojska povukla glavninu snaga iz Brege posle četiri dana ofanzive ustanika. Veliki gubici na obe strane. Među ustanicima 15 mrtvih i najmanje 274 ranjeno. Libijska vojska minirala prilaze gradu, NATO zasipa Gadafijeve snage bombama. Sledeća stanica, Ras Lanuf.

22.23 - Libijske vlasti demantovale da su pobunjenici zauzeli Bregu i istakle da su snage lojalne Gadafiju potisnule pobunjenike i nanele im ozbiljne gubitke.

17.17 - Rusija neće ponuditi azil Gadafiju, izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

14.41 - U Bregi ostalo još 150 do 200 Gadafijevih vojnika, od oko 3.000 koliko ih je bilo na početku ofanzive pobunjenika.

12.47 - Glavnina Gadafijevih snaga se iz Brege povukla ka Ras Lanufu. Pobunjenici zbog mina oklevaju da uđu u centar grada. Čini se da je bitka za Bregu završena.

11.11 - Glavnina pobunjeničkih snaga još uvek najmanje devet kilometara do Brege.

Pobunjenici su, četiri dana posle početka najveće ofanzive koju su preduzeli od početka rata, uspeli da uđu u Bregu, gde su njihov prodor zaustavile mine i žestok otpor libijske vojske. Među pobunjenicima poginulo najmanje deset boraca, skoro 200 je ranjeno.

Kako se čini, u grad je, ponovo, ušla prethodnica pobunjeničkih snaga, ali su se ustanici, pošto su u prethodna dva dana uzmicali na obodu grada, ovaj put uhvatili u koštac sa libijskom vojskom na ulicama Brege.

"Manje grupe su uspele da se probiju u grad, ali ne kontrolišemo grad još", rekao je portparol pobunjenika Muhamed Zavi.

Zvaničnici u Tripoliju nisu, međutim, želeli da komentarišu razvoj situacije u tom gradu, pa je nemoguće stvoriti pravu sliku o toku borbi u Bregi.

Jurišni avioni i borbeni helikopteri NATO-a već satima napadaju isturene položaje Gadafijevih snaga, pokušavajući da otvore pobunjenicima prolaz u centar Brege, ali i put koji vodi ka tom gradu u pokušaju da spreče vojsku da do linije fronta dovuče pojačanja.

U konačnom bilansu u poslednja 24 časa, NATO je kod Brege uništio jedan tenk, pet oklopnih vozila i dva višecevna raketna bacača.

Ustanici, koji već danima apeluju na dobrovoljne davaoce krvi, ubacili su u bitku za Bregu sve snage, smatrajući da bi osvajanje tog grada moglo predstavljati prekretnicu u sukobu koji je počeo još u februaru.

Čitava bitka praćena je žestokom artiljerijskom paljbom na obe strane.

Eventualni pad Brege, gde se nalaze najveća libijska naftna postrojenja, značio bi za pobunjenike veliku pobedu, dok bi Gadafija u nekoj budućoj pregovaračkoj preraspodeli ostavilo bez najbitnije luke i najveće rafinerije.

Brega, koja se nalazi na 750 kilometara od Tripolija, prelazila je nekoliko puta iz ruke u ruku od početka borbi u februaru. Ipak, Gadafijeve snage su uspele da poslednjih meseci zadrže Bregu uprkos nekoliko napada ustanika.

Važnost Brege dobro ilustruju i reči Muse Ibrahima prošle nedelje kada je otpočela najnovija pobunjenička ofanziva.

"Ubićemo svakoga ko se približi našoj nafti. Pobunjenici, NATO, ne zanima nas. Branićemo našu naftu do poslednje kapi krvi koju imamo", rekao je Ibrahim.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво