Pobunjenici u Bregi

Odluka pala, ustanici zauzeli Bregu. Jedinice libijske vojske primorane na povlačenje dalje na zapad prema Tripoliju. Vojska i ustanici žele da ugrabe što više teritorije pre nego što počnu pregovori.

15.19 - Sveži sukobi izbili pošto su trupe libijske vojske pokrenule ofanzivu ne bi li isterale pobunjenike iz mesta Bir Ganam oko 80 kilometara zapadno od Tripolija.

11.12 - Pobunjenici najavljuju odlučnu operaciju za zauzimanje Brege. Tokom noći deset ustanika je ubijeno, dok je najmanje 172 ranjeno. Peščana oluja prestala, očekuje se akcija NATO avijacije. 

02.45 - Pobunjenici dobili pristup zamrznutim libijskim fondovina, procenjenim na 30 milijardi dolara, piše Njujork tajms. 

02.17 - Prethodnica pobunjenika oko ponoći nakratko ušla u Bregu, da bi se odmah zatim povukla na nekoliko kilometara pod grada. Novi juriš ustanika se očekuje u zoru. 

01.07 - Libijska vojska ispalila desetak projektila na Misuratu. Bilans: Pet mrtvih, dvadesetak ranjenih. 

Libijski pobunjenici su ušli u Bregu, primoravši snage libijske vojske na povlačenje 50 kilometara na zapad, u grad Bišr, javila je Al Arabija.

Nagoveštaj političkog rešenja libijske krize naterao je vojne planere obe strane da sve snage bace u vatru ne bi li zauzele što više teritorija pre nego što diplomate sednu za pregovarački sto.

Pobunjenici, praćeni NATO avijacijom, pokušavaju da probiju Gadafijevu odbranu na tri mesta, ali se linija fronta nije preterano pomerila, iako su ustanici u bitku poslali sve snage, uključujući pedesetak tenkova i tešku artiljeriju.

Do sada, izgubili su desetak boraca, dok je više 172 ranjeno, ali je pravi bilans žrtava nemoguće proceniti, jer oko fronta vlada pravi haos, a pobunjenici su, kao i libijska vojska, zabranili novinarima da se približavaju linijama fronta.

Ipak, o težini borbi svedoči činjenica da pobunjenici već više od 24 časa traže dobrovoljne davaoce krvi, kao i vozaače kamiona i džipova kako bi sa fronta evakuisali ranjenike.

Istovremeno sa početkom napada pobunjenika na Bregu, libijska vojska je pokušala da zauzme i onesposobi naftna polja oko mesta Džalu, ali su jedinice koje su krenule u tu akciju pretrpele ozbiljne gubitke. Kako se čini, oko tih naftnih polja se već satima vode žestoke borbe.

Prethodnica pobunjenika je u jednom trenutku mogla da vidi obrise Brege, ali su ubrzo odbačeni na nekih 40 kilometara od grada, gde se linija fronta nalazila u subotu rano ujtro.

Bitka za Bregu u potpunosti je u drugi plan bacila, do juče, ključno ratište u Zapadnim planinama, što, ako je verovati izraelskim obaveštajcima, predstavlja uvod u poslednju veliku ofanzivu Gadafijevih snaga i to usmerenu protiv pobunjeničkih uporišta oko Nafuse i granice Tunisa.

Gadafi nezainteresovan za samit u Istanbulu

Moamer Gadafi odbacio je kao bezvredne, odluke Amerike i još 50 država da kao legitimne predstavnike libijskog naroda priznaju pobunjenike.

Gadafijev govor emitovala je libijska državna televizija tokom još jednog velikog skupa podrške, ovaj put u Zlitani, gde su se okupile desetine hiljada njegovih pristalica.

"Izgazite ta priznanja. Izgazite ih nogama... Bezvredna su", rekao je Gadafi.

Obraćajući se članicama Kontakt grupe, Gadafi je rekao: "Vi znate da je Gadafi gotov... A zašto onda svi ovi ljudi demonstriraju".

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво