Читај ми!

Gadafi odbranio Bregu

Pobunjenici se povukli na istok, posle opšteg napada na Bregu. Više od 30 država priznalo pobunjenički Prelazni savet kao legitimnu vlast u Libiji. Žipe: Pucaćemo i za vreme Ramazana. Gadafi: Spreman sam da umrem... bilo kad.

22.28 - Uprkos sve glasnijim apelima pobunjenika za finisijskom pomoći Kanada odbila da odblokira sredstva koja je, pre više od tri meseca, zamrzla.

18.58 - "Ne prihvatamo odluku zapada da prizna pobunjenike, ta priznanja možete da izgazite", poručio Gadafi u obraćanju na libijskoj televiziji.

14.44 - Amerika priznala pobunjenički Prelazni savet kao legitimnu vlast u Libiji. "Savet nas je uverio da će raditi transparentno i sprovesti demokratske reforme", kaže državni sekretar Hilari Klinton.

14.18 - Više od 30 država odlučilo da prizna pobunjenički Prelazni nacionalni savet kao legitimnu vlast u Libiji. "Utvrđen plan po kome se Gadafi odriče vlasti i kontrole nad vojskom. Napadaćemo i za vreme Ramazana", poručio ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe.

11.26 - Libijska vojska odbila napad pobunjenika kod Brege. Ustanici se povukli na istok. Nema preciznih podataka o gubicima. Među ustanicima jedan mrtav, 12 ranjenih.

Posle serije bezuspešnih pokušaja da probiju front na zapadu, pobunjenici su mobilizovali sve snage i čak pedesetak tenkova, ne bi li zauzeli neobično važna naftna postrojenja u Bregi, na istoku države. Nekoliko sati nakon početka ofanzive, Tripoli je saopštio da je napad pobunjenika odbijen.

NATO avijacija, uključujući i jurišne helikoptere "apač" sa britanskih brodova, žestoko su udarali po položajima libijske vojske oko Brege nekoliko sati pre nego što su ustanici, uz podršku pedesetak tenkova, pokušali da probiju liniju fronta i zauzmu taj grad.

Pobunjenici su napali celom dužinom fronta, što praktično znači da su istovremeno udarili po položajima Gadafijevih snaga na ukupnoj udaljenosti od 20 kilometara, ali ishod ove avanture nije poznat, mada je oko ponoći u Bengazi stigla čitava masa ambulantnih vozila punih ranjenika.

Istovremeno, pobunjenici su od dobrovoljnih davalaca krvi zatražili hitnu pomoć.

U Tripoliju, portparol vlade Musa Ibrahim sazvao je strane novinare neobično kasno, kako bi im saopštio da je združeni napad NATO-a i pobunjenika iz vazduha, sa mora i kopna odbijen, ne nudeći dodatne detalje.

Gadafi spreman da umre

Desetine hiljada ljudi okupilo se u centru grada El Adžalajat, na oko 80 kilometara od Tripolija, kako bi podržali Moamera el Gadafija, dan pošto su ruski i kanadski zvaničnici upozorili da libijski lider ima pakleni plan u slučaju da pobunjenici naprave značajan prodor ka Tripoliju.

"Ne predajem se i spreman sam da umrem... bilo kada", rekao je Gadafi, kome se na teret stavlja samoubilački plan dizanja u vazduh Tripolija i naftnih postrojenja, ukoliko situacija nastavi da se razvija rđavo po njega.

"Ostaću uz moj narod, naoružan, dok iz mog tela ne isteče i poslednja kap krvi. Pobedićemo u ovoj nepravednoj borbi. Pobedićemo u borbi protiv kolonizacije i mržnje", rekao je Gadafi.

Gadafi je, u govoru koji je emitovala državna televizija, optužio francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da je ratni zločinac, koji je "bacio veliku fleku na francusku istoriju" i upropastio veze te države sa muslimanskim svetom.

Libijski lider pozvao je pristalice da se spreme za marš na Misuratu i Bengazi. 

Број коментара 117

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво