Читај ми!

Pukovnikov naslednik?

Moamer Gadafi, navodno, spreman da napusti vlast ukoliko se Sejf al Islam kandiduje na izborima. Pobunjenici i Gadafijeve snage zaglavljeni u pustinjskom pesku, dok Pariz objavljuje napredak u tajnom mirovnom procesu. NATO nastavlja akciju tokom Ramazana.

19.41 - Libijska vojska probila liniju fronta kod Misurate i pokušala da zauzme taktički važne tačke. Poginulo 11 pobunjenika. Posle sukoba, Gadafijeve snage se povukle na prethodne položaje.

16.40 - Libija će ostati bez vode ukoliko uskoro ne bude postignut dogovor o prekidu vatre. Ukoliko složeni sistem ne bude održavan, bez vode će prvi ostati istočni deo države.

16.02 - NATO, najverovatnije, neće prekidati napade tokom Ramazana, iako postoje ozbiljne rezerve kako bi nastavak bombardovanja bio primljen u ostatku muslimanskog sveta.

15.28 - Francuska tvrdi da se "stvaraju" obrisi budućeg političkog rešenja za Libiju. Pregovori se vode uz podršku Rusije i Afričke unije. Gadafi, navodno, spreman da napusti vlast.

14.54 - Islamski ekstremisti koriste haos u Libiji kako bi nabavili oružje. Al Kaida oružje doprema pustinjskim putevima, rekao italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini u Alžiru. 

9.26 - Premijer Libije Bagdadi el Mahmudi rekao da Gadafi neće učestvovati u predloženim razgovorima režima i pobunjenika, prenosi Figaro. Prema njegovim rečima, preduslov za bilo koji dijalog jeste obustava bombardovanja.

Libija bi mogla da ostane bez vode ukoliko mirovni proces, kojim upravljaju Rusija i Afrička unija, uskoro ne donese rezultate. Nedostatak vode mogao bi biti tek deo problema, jer u Libiji svakodnevno ginu desetine ljudi. 

Libijski pobunjenici i dalje pokušavaju da ubede NATO da ih od konačne pobede nad Moamerom el Gadafijem deli samo malo ratne sreće, ali se čini da njihovi apeli padaju na gluve uši, jer je poslednja 24 časa rata pratila neobično užurbana diplomatska aktivnost.

Francuzi su, navodno, već duboko zagazili u pregovore sa Gadafijem, nudeći mu da ostane u Libiji, ali van političke scene, ali Pariz nije želeo da se upušta u komentarisanje tih navoda, insistirajući na formulaciji da "direktnih pregovora sa Gadafijem nema".

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama rekao je svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu da će Vašington podržati rusku inicijativu, ukoliko njen ishod bude odlazak Gadafija sa vlasti što, kako su ranije pisali ruski mediji, predstavlja praktično isti scenario kao i francuski, odnosno odlazak Gadafija sa vlasti uz bezbednosne garancije.

Ujedinjene nacije, koje su ponovo skrajnute iz komplikovane tajne diplomatije, smatraju da je političko rešenje libijske krize još uvek na dugom štapu, pa ni najnovija runda konsultacija u Savetu bezbednosti UN nije donela nikakve opipljive rezultate, ukoliko se izuzme konstatacija specijalnog izaslanika svetske organizacije za Libiju Abdela Ilaha Katiba da je "poginulo dovoljno Libijaca i da je svima jasno da treba pronaći političko rešenje".

Talas diplomatije zapljusnuo je libijsku političku scenu, pošto je postalo izvesno da od bučno najavljivanog juriša pobunjenika na Tripoli nema ništa, pošto su ustanici još jednom naleteli na čvrstu odbranu Gadafijevih snaga, primoravajući ih da se ponovo ukopaju i zauzmu odbrambene položaje.

Samo u Misurati, u protekla 24 časa, ubijeno je desetak, a ranjeno bar tri puta više ustanika, što je za Francusku predstavljalo jasan signal da će i najkomplikovaniji mir biti definisan mnogo pre nego što ustanici budu spremni da konflikt reše oružjem.

Jedan od preblema za pobunjenike predstavlja i činjenica da su u naletu na Zlitan ostali bez municije, slično kao i nekoliko članica NATO-a, koje imaju ozbiljne probleme da finansijski izdrže zahtevnu operaciju.

"Problem u Libiji trenutno, otvoreno govoreći, predstavlja činjenica da bi mnoge druge države za 90 dana mogle biti iscrpljene... I tako bi se od SAD tražilo da popune tu prazninu", rekao je američki ministar odbrane Leon Paneta, koji, ipak, nije želeo da kaže o kojim državama je reč.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво