Читај ми!

Obračun na zapadu Libije

Istovremene ofanzive libijske vojske i pobunjenika. Gadafijeve snage pokušavaju da preseku odstupnicu ustanicima na zapadu države, dok pobunjenici pokušavaju da preseku glavnu saobraćajnicu koja vodi ka Tripoliju. Desetine mrtvih na obe strane.

01.14 - NATO žestoko bombarduje položaje libijske vojske kod Brege, na istoku Libije. 

22.55 - SAD ostaje pri stavu da Gadafi mora da ode s vlasti, saopštio Stejt department, nakon što je francuski ministar odbrane predložio kompromisno rešenje između Gadafija i pobunjenika, prenosi Rojters.

21.32 - Pobunjenici zatražili od Alžira da prestane da podržava Gadafija. 

01.56 - Francuska na rat u Libiji potrošila 228 miliona dolara. Amerikanci i dalje troše milion i po dnevno. 

01.35 - Vazin ponovo pod udarom Gadafijeve artiljerije, pobunjenička linija snabdevanja ozbiljno ugrožena.

01.01 - Oružje iz Libije dospelo u ruke teroristima u Maliju, navodi se u izveštaju UN o zapadnoj Africi u koji je Internet portal RTS imao uvid. Bez komentara u Njujorku. 

"Pustinjska oluja" koju su prethodnih dana najavljivali lideri ustanika pretvorila da u krvavu partiju šaha, jer su obe strane, libijska vojska i ustanici, odlučili da protivnicima preseku odstupnice, ne hajući preterano za žrtve.

Gadafijeva artiljerija zasula je pobunjenike ubitačnom vatrom na zapadnom frontu, čime je ambiciozno zamišljen pohod na Tripoli praktično zaustavljen, nekoliko kilometara od linija da kojih su ustanici, pre nekoliko dana krenuli.

Izostanak uspeha na zapadu, pobunjenici su donekle nadoknadili sporim i skupim napredovanjem oko Misurate, pa se sada, navodno, prva linija fronta nalazi petnaestak kilometara od Zlitana, prvog ozbiljnijeg uporišta koje će morati da pregaze ukoliko žele da zauzmu Tripoli.

Ponovo, napredovanje pobunjenika praćeno je akcijama artiljerije libijske vojske, pa ustanici izgubili najmanje sedam boraca, dok je dvadesetak ranjeno, a najveći problem ustanicima, svakaako, predstavlja činjenica da je na tom delu fronta Tripoli udaljen oko 200 kilometara.

Kako se čini, pobunjenici i nemaju nameru da po svaku cenu probiju front baš na ovom mestu, jer su proteklih desetak sati proveli kopajući rovove, koji se nalaze svega 500 metara od položaja libijske vojske.

Kako bi pomogao pobunjenicima, NATO je prethodnih dana bombardovao položaje libijske vojske oko Garjana, mesta koje bi moglo predstavljati ključ u borbi za kontrolu puteva.

Napredak pobunjenika je stvaran, ali nedovoljan da bi mogao preokrenuti ratnu sreću na stranu ustanika, smatra Bendžamin Beri, stručnjak za kopnene operacije londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije.

Suštinski, pobunjenici vremenom postaju sve snažniji, ali im ogroman problem predstavlja nedostatak organizacije i činjenica da ustanički problem čini sijaset grupa, kojima je zajednička borba protiv Gadafija, ali ih opterećuju drugi interesi.

Pogled iz Tripolija

Libijska državna televizija javila je večeras da je francuski predsednik Nikola Sarkozi besan sazvao komandante vojske, saopštivši im da želi da operacija protiv Libije bude okončana do 14. jula.

Nazvavši Sarkozija "imperatorom", libijska televizija navodi da francuski obaveštajci i vojska na sve načine pokušavaju da ispune želje predsednika, koji navodno, želi da pobedu objavi na Trgu Konkord na najveći francuski praznik.
 
Navodi se, takođe, da je nekoliko zapadnih medija pisalo o taajnim konvojima kojima se moderno naoružanje doprema pobunjenicima, ali i misterioznim pošiljkama projektila i municije, sakrivenim u brodovima kojima se humanitarna pomoć doprema u Misuratu.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи