Iz laboratorije nadomak Beča procureo plutonijum

Iz laboratorije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u Sajbersdorfu kraj Beča, iscurio je plutonijum, saoštila je IAEA.

Zapečaćena bočica u kojoj se nalazio plutonijum, prsla je noćas oko 2:30, napominje IAEA i precizira da je pritom iscurila manja količina visoko-radioaktivnog materijala.

"Porast pritiska u maloj zapečaćenoj boci doveo je do kontaminacije plutonijumom skladišne prostorije u laboratoriji", navodi se u saopštenju.

Prema Ministarstvu ekologije Austrije, ne postoji nikakva opasnost po životnu sredinu i ljude, pošto je radijacija "ostala u krugu postrojenja".

U vreme akcidenta, u laboratoriji nije bila nijedna osoba, dodaje se u saopštenju.

Portparol IAEA Ajhan Evrensel naglasio je da se može isključiti "učešće treće osobe", odnosno mogućnost da je neko ušao u laboratoriju i slomio bočicu.

Bočica se nalazila u jednom obezbeđenom skladištu laboratorije, a IAEA pretpostavlja da je bočica prsnula pošto je plutonijom ispuštao gasove i izazvao povećanje pritiska.

IAEA je najavila "potpunu istragu" ovog slučaja.

"Sve ukazuje na to da nije došlo do ispuštanja radijacije izvan laboratorije", kazao je Evrensel.

Portparol ministra za zaštitu životne sredine Austrije Danijel Kap, takođe je potvrdio da nije ustanovljeno povećanje radijacije.

IAEA ukazuje da laboratorija poseduje više sistema zaštite, među kojima je i jedan filter za vazduh koji uklanja svaku vrstu radioaktivne prašine iz sistema za prečišćavanje vazduha.

Uz to postoji i stalno merenje radijacije u laboratoriji, i taj sistem aktivira alarm pri svakom prelaženju normalne vrednosti, što je bio slučaj tokom akcidenta.

Viša vrednost plutonijuma ustanovljena je u prostoru u kojem je prsnula bočica, kao i u dve druge prostorije.

Laboratorija IAEA nalazi se oko 35 kilometara južno od Beča, na prostoru austrijskog istraživačkog centra (ARC).

Eksperti UN u tom postrojenju analiziraju uzorke iz država koje su osumnjičene da imaju tajni program izrade nuklearnog oružja.

Inspektori IAEA su svojim analizama, između ostalih, otkrili su tajni iranski nuklearni program.

Za vreme rata u Iraku 2002./2003. oni su pronašli dokaze da Irak, i pored suprotnih tvrdnji SAD, nije reaktivirao svoj nuklearni program.

Pre par nedelja inspektori IAEA uzeli su uzorke i iz sirijskog postrojenja, koje je izraelsko vazduhoplovstvo uništilo, uz obrazloženje da se radi o nuklearnom reaktoru.

Postrojenje u Sajbersdorfu, koje je izgrađeno tokom 1970-tih godina, smatra se zastarelim.

Generalni direktor IAEA Mohamed el Baradej je u novembru prošle godine priznao da ono ne odgovara bezbednosnim standardima UN.

U vezi s tim, on je zatražio od zemalja članica UN 27,2 miliona evra za modernizaciju laboratorija.

On je tada rekao da postoji "sve veći rizik da zastarele ključne komponente laboratorije otkažu", u šta spada i sistem za ventilaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се