Читај ми!

Udar u leđa pobunjenika

Moamer Gadafi protiv krstaša i kolonijalista. "Režim neće pasti, jer mu osnovu čini narod, a ne ja", rekao libijski lider, dok su njegove snage krenule u protivofanzivu na zapadu, preteći da preseku linije snabdevanja ustanika.

19.32 - NATO avioni gađali položaje Gadafijevih trupa u blizini Misurate, odakle je libijska vojska raketnim sistemima "grad" gađala pobunjenike u tom gradu.

03.00 - Serija eksplozija u Tripoliju. Za ponedeljak zakazane konsultacije Saveta bezbednosti o Libiji.

Iako se nije pojavio na velikom mitingu u Tripoliju, na kojem se skupilo nekoliko desetina hiljada njegovih pristalica, Moamer Gadafi je još jednom upozorio NATO da prekine bombardovanje Libije, navodeći da takve akcije neće srušiti režim.

"Režim u Libiji neće pasti, jer mu osnovu čini narod, a ne Gadafi", rekao je libijski lider u tonskom snimku emitovanom na skupu njegovih pristalica. "Skup milion ljudi je nova poruka Evropi, krstašima i kolonijalistima".

"Neprijatelji naroda će pasti pod noge naroda... Izdajnici i kolaboracionisti će pasti - na istoku i zapadu - i NATO će pokleknuti pred nogama slobodnog libijskog naroda", rekao je Gadafi.

Istovremeno, Gadafijeve snage su pokrenule seriju žestokih napada namerne da preseku liniju snabdevanja ustanika, koji su oružje, hranu i municiju dovlačili iz regiona oko granice Tunisa.

Gadafijeva reakcija je usledila posle ofanzive pobunjenika na zapadu države, pokrenute kako bi se linija fronta sa zapadnih planina preselila u niziju koja vodi sve do Tripolija.

Napad iz Misurate, kako se čini, ne vodi nigde, jer su pobunjenici ostali zakopani u pesku svega nekoliko kilometara van grada, dok su berberska plemena na zapadu imala malo više sreće i uspela da dođu nadomak Garjana, strateške tačke za dalje napredovanje ka Tripoliju.

Ali, ta akcija je dovedena u pitanje pošto je Gadafijeva Kamis brigada žestoko raspalila po graničnom prelazu Vazin, sejući paniku u redovima pobunjenika, kojisu se, sa razlogom, zabrinuli da njihove linije snabdevanja neće trajati još dugo.

Čini se, međutim, da Gadafijeve snage uopšte nemaju nameru da zauzmu to područje, već žele da iscrpe pobunjenike, što im u izvesnom meri uspeva jer su radnje sa hranom već potpuno prazne, dok vozači kamiona odbijaju da voze u taj region.

Pobunjenici, strateški, drže bolje položaje, mahom na visovima, ali im takvi položaji pružaju malu utehe, jer ih Gadafijeve snage već satima zasipaju artiljerisjkom paljbom.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво