Udar u leđa pobunjenika

Moamer Gadafi protiv krstaša i kolonijalista. "Režim neće pasti, jer mu osnovu čini narod, a ne ja", rekao libijski lider, dok su njegove snage krenule u protivofanzivu na zapadu, preteći da preseku linije snabdevanja ustanika.

19.32 - NATO avioni gađali položaje Gadafijevih trupa u blizini Misurate, odakle je libijska vojska raketnim sistemima "grad" gađala pobunjenike u tom gradu.

03.00 - Serija eksplozija u Tripoliju. Za ponedeljak zakazane konsultacije Saveta bezbednosti o Libiji.

Iako se nije pojavio na velikom mitingu u Tripoliju, na kojem se skupilo nekoliko desetina hiljada njegovih pristalica, Moamer Gadafi je još jednom upozorio NATO da prekine bombardovanje Libije, navodeći da takve akcije neće srušiti režim.

"Režim u Libiji neće pasti, jer mu osnovu čini narod, a ne Gadafi", rekao je libijski lider u tonskom snimku emitovanom na skupu njegovih pristalica. "Skup milion ljudi je nova poruka Evropi, krstašima i kolonijalistima".

"Neprijatelji naroda će pasti pod noge naroda... Izdajnici i kolaboracionisti će pasti - na istoku i zapadu - i NATO će pokleknuti pred nogama slobodnog libijskog naroda", rekao je Gadafi.

Istovremeno, Gadafijeve snage su pokrenule seriju žestokih napada namerne da preseku liniju snabdevanja ustanika, koji su oružje, hranu i municiju dovlačili iz regiona oko granice Tunisa.

Gadafijeva reakcija je usledila posle ofanzive pobunjenika na zapadu države, pokrenute kako bi se linija fronta sa zapadnih planina preselila u niziju koja vodi sve do Tripolija.

Napad iz Misurate, kako se čini, ne vodi nigde, jer su pobunjenici ostali zakopani u pesku svega nekoliko kilometara van grada, dok su berberska plemena na zapadu imala malo više sreće i uspela da dođu nadomak Garjana, strateške tačke za dalje napredovanje ka Tripoliju.

Ali, ta akcija je dovedena u pitanje pošto je Gadafijeva Kamis brigada žestoko raspalila po graničnom prelazu Vazin, sejući paniku u redovima pobunjenika, kojisu se, sa razlogom, zabrinuli da njihove linije snabdevanja neće trajati još dugo.

Čini se, međutim, da Gadafijeve snage uopšte nemaju nameru da zauzmu to područje, već žele da iscrpe pobunjenike, što im u izvesnom meri uspeva jer su radnje sa hranom već potpuno prazne, dok vozači kamiona odbijaju da voze u taj region.

Pobunjenici, strateški, drže bolje položaje, mahom na visovima, ali im takvi položaji pružaju malu utehe, jer ih Gadafijeve snage već satima zasipaju artiljerisjkom paljbom.

broj komentara 60 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jul 2011, 11:09) - Dejan Mišković [neregistrovani]

Uz pukovnika

Rokaj pukovniče, nema ranjenih, zarobljenika niti preživelih!

(subota, 09. jul 2011, 23:35) - vera veshtica [neregistrovani]

za libjski narod

Podrska hrabrom libijskom narodu i Puk. Gadafiju na borbi protiv francuskog i americkog neofasizma i kolonijalizma

(subota, 09. jul 2011, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

NATO Libijskoj vojsci

Zamolili bi vas da svo svoje naoruzanje stacionirate na cistinu, jer kako mislite da vas unistimo, ako se stalno pomerate i krijete po zgradama!

(subota, 09. jul 2011, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

Nema pobune u Libiji,

Ovo je rat protiv naroda Libije,jer narod libije je jedinstven,To je samo laz zapada,da se narod buni,Saka ubacenih placenika da glumi pobunjenike, ne pripada narodu Libije, i s ratom je zavrseno u korist libijskog naroda,

(subota, 09. jul 2011, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

vladimir

BRISEL - NATO je danas saopštio da je uništio jedan raketni arsenal koji su vladine snage Libije sakrile u civilnim zgradama, odakle su ranije korišćene rakete za napad na Misuratu.

Napad je izveden nekoliko sati po emitovanje poruke libijskog vođe Moamera Gadafija u kojoj je zapretio da će rat "preseliti u Evropu".

U saopštenju NATO se dodaje da je odluka o današnjem napadu doneta poštoje utvrđeno da je zgradi jednog poljoprivrednog dobra južno od Misurate sakriveno oružje.

General Csarl Bušar koji komanduje operacijom "Ujedinjeni zaštitnik" kritikovao je upotrebu civilnih zgrada u vojne svrhe: "Gadafijev režim time pokazuje u kojoj meri prezire svoje sunarodnike".
PA STA BI ONI HTELI DA LIBIJSKA ARMIJA SA SVIM NAORUZANJEM STANE NA SRED PUSTINJE PA NATOU NA IZVOLTE.

(subota, 09. jul 2011, 20:32) - IQ [neregistrovani]

SABLJA `77

Ovako se brani drzava i drzavni interes.Sad se vidi da patriotizam nije u govorancijama i busanje u grudi,nego konkretno delo!
Srbijo,UCI!!!

(subota, 09. jul 2011, 20:18) - Srbin [neregistrovani]

Podrška!

Puna podrška Predsedniku Gadafiju, njegovom narodu i njegovoj vojsci!
Želim da istrajete i pobedite u ovom ratu!

(subota, 09. jul 2011, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

ima jedna nasaa "stara"

"dodjose ko jeleni a odose poliveni" :-)tako ce se desiti i sa francuzima 100%.

(subota, 09. jul 2011, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

razmisljam samo

da nije ovih bombi sto evropljani zasipaju libijsku vojsku,mogu zamisliti sta bi ta vojska napravila od ovih koji sebe nazivaju pobunjenicima.........pa ni tri dana nebi proslo nijedan nebi bio u Libiji.

(subota, 09. jul 2011, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

dobise po nosu

sarkozi i njegovi drugovi cini mi se u Libiji.