Читај ми!

Bez Gadafija na Zelenom trgu

Pobunjenici se nadaju da bi napadima na dva fronta mogli stići nadomak Tripolija. U gradu se noću čuju rafali iz automatskog naoružanja, dok Gadafijeve pristalice najavljuju masovne demonstracije. NATO prvi put gađa rafinerije. Poslednja faza kampanje vazdušnih udara. Kraj Gadafija, najavio šef NATO-a.

20.05 - "Stotine Libijaca postaće mučenici u Evropi. Oko za oko, zub za zub. Ipak, pružićemo im priliku da se dozovu pameti", izjavio Gadafi u obraćanju na državnoj televiziji.

17.09 - Avioni NATO-a bombardovali položaje Vojske Libije u planinama na zapadu zemlje, kod sela Al Kavališ, gde su pobunjenici pre dva dana potisnuli Gadafijeve snage.

16.59 - Žestoki napadi NATO avijacije na položaje libijske vojske oko Misurate. 

15.44 - Desetine hiljada pristalica Gadafija na Zelenom trgu u Tripoliju. Ali Abu Sova optužio pobunjenike da su "sluge zapada" i da Libija može da pokrene reforme bez mešanja sa strane. Gadafi se nije pojavio.

14.31 - Pet pobunjenika poginulo, a 17 ranjeno u sukobima u Misurati, prenosi Rojters navode lekara iz tog grada.

Gadafijeve pristalice i pobunjenici polako postavljaju scenografiju za konačni obračun u gotovo pola godine dugom konfliktu. Vlast najavljuje masovnu demonstraciju podrške Gadafiju u Tripoliju u kojem, već noćima, traju misteriozni obračuni.

Zvaničnici vlade u Tripoliju te rafale objašnjavaju kao šenlučenje Gadafijevih pristalica, što nije potpuno isključeno jer je, poslednjih meseci, civilima podeljeno na desetine hiljada automatskih pušaka i dato im zeleno svetlo da iskorene disidente.

Ipak, pucnji povremeno potiču od obračuna pristalica i protivnika režima, posebno u siromašnijim delovima grada u kojima su u februaru održane i najžešće demonstracije protiv Gadafija.

Neretko, nepoznati napadači otvaraju vatru na policiju, mahom iz automobila, što navodi na zaključak da pobunjenici spremaju ustanak u Tripoliju, mada procene pokazuju da više od polovine stanovnika prestonice podržava Gadafija.

NATO gađa naftu

Rafinerija nafte u Bregi gori već 24 časa, pošto je NATO avijacija, prvi put od početka operacije vazdušnih udara, bombardovala libijsku infrastrukturu, nadajući se da će Gadafijeve snage ostati bez goriva.

NATO je saopštio da je napad izveden kako bi se libijska vojska sprečila da izvodi ofanzivne akcije, mada ova akcija jednako boli i pobunjenike kojima su Brega i obližnji Ras Lanuf jedina šansa da se dokopaju svežeg novca od prodaje nafte.

Poslednja faza kampanje

NATO je pojačao napade kako bi oslabio libijsku vojsku i otvorio put za napredovanje pobunjenika, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kalid Kaim, navodeći da je taj pokušaj, neminovno, osuđen na neuspeh.

Kaim je ocenio da to predstavlja uvod u poslednju fazu operacije vazdušnih udara.

"Ovo je kraj za Gadafija", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen, navodeći da je Alijanasa, od početka akcije, uništila 2.700 vojnih ciljeva.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара