Читај ми!

Pobunjenici nadiru

Dugo najavljivana ofanziva pobunjenika južno od Tripolija. Ustanici osvojili nekoliko sela, ali zapali u nevolju kod Misurate. Tajno savezništvo Irana i Gadafija. Iranski obaveštajci već nedeljama u Libiji, kao i instruktori Revolucionarne garde, Pasdarana.

15.53 - Libijske vlasti optužile grupu od dvadesetak pobunjenika za izdaju. Njima će se suditi u odsustvu. 

15.16 - Pobunjenici zauzeli selo Al Kavališ, kao prvo značajnije uporište Gadafijevih snaga koje je palo tokom ofanzive ustanika. 

13.06 - Problemi za pobunjenike oko Misurate. Linija fronta se ponovo raspala. Južno krilo popustilo. Na zapadu, borbe se vode oko sedam kilometara od grada. 

Pobunjenici su rano jutros započeli ofanzivu protiv trupa libijske vojske koje su stacionirane u Gališu, oko 50 kilometara južno od Tripolija, javlja izveštač agencije Frans pres.

"Još ranije smo očekivali početak ofanzive, konačno smo jutros dobili zeleno svetlo od NATO-a i ofanziva je počela", rekao je jedan član revolucionarnog komiteta.

U regionu Guališa je u toku intenzivna razmena artiljerijske vatre između pobunjenika i Gadafijevih snaga, a tu zonu nadleću i avioni NATO-a, ali ne intervenišu, javlja izveštač AFP-a.

Već nekoliko dana, pobunjenici najavljuju veliku ofanzivu kako bi ponovo preuzeli kontrolu nad delovima južno od Tripolija, a posebno stratešku raskrsnicu Bir el Ganam. 

Ofanziva pobunjenika, čije je razmere trenutno nemoguće preciznije proceniti, usmerena je ka položajima koje su ustanici prethodne sedmice izgubili u iznenadnom napadu Gadafijevih snaga.

Tajno savezništvo Tripolija i Teherana

Iran pokušava da iskoristi zamešateljstvo u Libiji kako bi oslabio pozicije NATO-a i Amerike, ili ih bar uvukao u duže sukobe pomažući režimu Moamera el Gadafija, tvrde francuski obaveštajni izvori.

Plan Teherana je prilično jednostavan, jer iranski lideri žele da, koliko je to uopšte moguće, ojačaju pozicije Gadafija, kako bi skrenuli pažnju svetske javnosti sa svog kontroverznog nuklearnog programa.

Akcija Teherana je počela još u maju, kada su u Libiju došli prvi instruktori Revolucionarne garde, čiji je zadatak da ometaju i presreću komunikacije pobunjenika i NATO-a i, istovremeno, obuče libijske komandante veštinama skrivanja oružja i protivavionskih sistema.

Francuski obaveštajci tvrde da će Iran pokušati da Libijcima doturi i izvesnu količinu modernog naoružanja, uključujući lake protivavionske projektile. Istovremeno, u Libiju su upućeni skoro svi iranski obaveštajci iz okolnih država.

Iako Iranci nemaju direktan interes u ovom sukobu, njihove ambicije vezane su za produžavanje borbi i vezivanje snaga NATO za rat u Libiji, kako bi oslabili međunarodni pritisak na najvećeg saveznika Irana, prvog čoveka Sirije Bašira Asada.

Taj deo strategije je već, kako se čini, doneo izvesne rezultate, jer Rusija, nezadovoljna načinom na koji NATO rukovodi libijskom krizom, blokira bilo kakvu ozbiljniju raspravu o Siriji u okvirima Saveta bezbednosti UN.

Savezništvo Irana i Gadafija predstavlja interesantan razvoj događaja, jer odnosi dve strane proteklih decenija nisu bili baš ružičasti, prvenstveno jer Teheran libijskog lidera smatra odgovornim za sudbinu Muse el Sadra, lidera šiita u Libanu, koji je netragom nestao pre tridesetak godina.

Zakulisni dogovori

Zapadne sile ozbiljno razmatraju predlog, po kojem bi Gadafiju trebalo da bude garantovana amnestija od sudskog progona, prenosi list Komersant reči neimenovanog visokog zvaničnika ruskog rukovodstva.

"Pukovnik je signalizirao da je spreman da se odrekne vlasti u zamenu za bezbednosne garancije i amnestiju. Takve garancije su libijskom lideru već ponuđene", piše ruski Komersant.

Međutim, vrlo brzo su stigli demanti iz Tripolija. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je Rojtersu da tvrdnje pojedinih medija o Gadafijevom odlasku sa vlasti i traženju sigurnog utočišta van zemlje jednostavno nisu tačne.

"Gadafi ne može biti predmet pregovora. To je naša principijelna pozicija. Gadafi je istorijski simbol i Libijci će umreti braneći ga", istakao je Ibrahim.

Pobunjenici u Misurati tvrde da su uspeli da utvrde odbrambene položaje na obodu grada i spoje se sa ustaničkim snagama sa istočnog fronta, prenosi Bi-Bi-Si.

Libijska vojska preduzela je juče novu ofanzivu na Misuratu. Gadafijeve snage razumeju stratešku važnost tog grada, pa u skladu s tim pokušavaju da zadrže ustanike unutar Misurate i ne daju im previše prostora.

U jučerašnjim sukobima u Misurati poginulo je najmanje 11 osoba, dok je 57 povređeno.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво