Читај ми!

Gadafi poziva na oružje

Tripoli poziva na široku mobilizaciju za rat sa "izdajnicima i krstašima". Pobunjenici saopštili da ne dolazi u obzir da Gadafi ostane u zemlji, već da mora da odgovara pred Međunarodnim krivičnim sudom. Gadafijev sin Seif el Islam poručio zapadnim zemljama da su, zbog vazdušnih napada, sada postale legitimna meta Vojske Libije.

23.04 - Libijska mornarica, nedaleko od Tripolija, presrela dva broda natovarena oružjem iz Katara namenjenog pobunjenicima.

18.54 - Zvaničnik libijske vlade Haled Kaim rekao je da predstavnici vlade i pobunjenika napreduju u pregovorima o obustavljanju četvoromesečnih borbi. Ranije je rečeno da je nekoliko rundi pregovora održano uz posredovanje norveške vlade.

17.25 - Tripoli poziva dobrovoljce za borbu protiv "krstaških" snaga i pobunjenika. "Centralni komitet za odbranu otvara kancelarije za registraciju boraca, muškaraca i žena, koji žele da se bore protiv krstaša i bandi izdajnika", javlja libijska agencija JANA. 

16.41 - U Tripoliju se čulo šest snažnih eksplozija. Ponovo borbe na južnim prilazima Misurati. Ubijena dvojica pobunjenika. 

13.56 - U toku su pregovori libijske vlade sa opozicijom u cilju nalaženja mirnog rešenja sukoba, izjavio portparol vlade Libije Musa Ibrahim i dodao da su pregovorima prisustvovali predstavnici italijanske, norveške i egipatske vlade.

11.08 - Razlike po pitanju rata u Libiji ugrožavaju napore da se izgradi strateško partnerstvo između NATO i Rusije, ocenio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nema kompromisa, poručuju pobunjenici! Predsedavajući Nacionalnog prelaznog saveta libijskih pobunjenika Mustafa Mohamed Abdel Džalil demantovao je da postoji mogućnost da Moamer Gadafi, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje, ostane u zemlji.

Džalil je potvrdio da postoji takva ponuda, ali je ona nevažeća, ističući da "ne postoji izlazna klauzula za Gadafija - on mora da bude uklonjen sa vlasti i da se suoči sa pravdom".

Nakon što su se pojavili navodi o tome da postoji mogućnost da će pobunjenički Savet dozvoliti Gadafiju da ostane u Libiji, na ulicama Bengazija, koji je pod kontrolom pobunjenika od početka sukoba u februaru, protestovalo je oko 100 ljudi, javio je AFP.

Dok svi istaknuti članovi Saveta insistiraju na tome da Gadafi mora da ode s vlasti, nema potpune saglasnosti oko toga da li treba da se vode pregovori kako bi se libijskom lideru omogućila izlazna strategija.

Gadafi je do sada odlučno odbacivao pozive da napusti vlast, zaklinjući se da će se boriti do kraja.

Pobunjenički Savet je poručio i da će poštovati naftne ugovore koji su sklopljeni u vreme Gadafijevog režima.

"Dok vrši dužnost privremene vlade, Nacionalni prelazni savet će nastaviti da poštuje sve finansijske i naftne ugovore sklopljene za vreme Gadafijevog režima", navodi se u saopštenju Saveta.

U Libiji, četvrtom najvećem izvozniku nafte u Africi, a dvanaestom u svetu, naftu eksploatiše čitav niz stranih naftnih kompanija.

Zapad, legitimna meta

Vojna kampanja zapadnih sila za svrgavanje libijskog lidera Moamera Gadafija osuđena je na neuspeh, a njihovi vazdušni udari učinili su ih "legitimnim metama", izjavio je Gadafijev sin Seif el Islam.

Gadafijev sin je za privatnu francusku televizijsku stanicu TF1 rekao da njegov otac nema nameru da napusti zemlju kao deo pregovora sa pobunjenicima koji traže da on posle četiri decenije ode sa vlasti, preneo je Rojters.

"Vi nećete pobediti. Nemate nikakve šanse, nula šanse, da pobedite u ovom ratu", odgovorio je Seif na pitanje da li ima poruku za francuskog predsednika Nikolu Sarkozija.

"Ukoliko ste ljuti na nas što ne kupujemo 'rafal' avione, trebalo je da sa nama razgovarate", rekao je on, misleći na francuski ratni avion koji je Pariz pokušavao da proda Tripoliju pre izbijanja pobune protiv Gadafijevog režima.

"Ukoliko ste ljuti na nas što poslovi sa naftom ne idu dobro, trebalo je da sa nama razgovarate. Pobunjenici vam ništa neće dati", poručio je sin libijskog lidera.

Seif el Islam je rekao da su libijske vlasti spremne za prekid vatre, demokratiju, izbore i novi ustav, ali je poziv da njegov otac ode iz zemlje nazvao "šalom".

"Mi se nikada nećemo predati. Borićemo se. Ovo je naša država. Mi moramo da se borimo za svoju državu i vi ćete za nas biti legitimna meta", dodao je El Islam.

Libijski vođa je, obraćajući se pristalicama u petak u Tripoliju, pozvao NATO da obustavi kampanju vazdušnih napada ili će biti svedok libijskih boraca kako se spuštaju na Evropu poput "najezde skakavaca ili pčela".

NATO se neće iskrcati u Libiju

Nemamo nameru da upućujemo kopnenu vojsku u Libiju, izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da podržava sve napore da se pronađe političko rešenje, koje će uzeti u obzir legitimne težnje libijskog naroda.

Rasmusen je naveo da je o tome razgovarao sa Medvedevom i predsednikom Južne Afrike Džejkobom Zumom, koji u poslednje vreme preduzima aktivne poteze u okviru Afričke unije radi rešavanja konflikta u Libiji, navela je agencija Itar-Tas.

"Pretpostavljam da se u tom pitanju naša i pozicija Rusije u potpunosti podudaraju", rekao je generalni sekretar NATO.

Lavrov je, kako prenosi Interfaks, istakao da svaka isporuka naoružanja i upućivanje vojnih instruktora u Libiju predstavlja kršenje rezolucije.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво