Читај ми!

Avionska nesreća u Rusiji

U avionskoj nesreći kod Petrozavodska na severu Rusije poginule su 44 osobe. Avion sleteo na autoput, nedaleko od aerodroma, a zatim se zapalio. Osam preživelih s jakim opekotinama prebačeni u bolnicu. Po oceni eksperata, piloti krivi za nesreću.

U avionskoj nesreći koja se dogodila noćas kod Petrozavodska na severozapadu Rusije, poginule su 44 osobe, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. Za nesreću aviona "Tupoljev 134", po oceni eksperata, najverovatnije su krivi piloti.

Od 52 putnika i članova posade poginule su 44 osobe, a osam je u teškom stanju. Avion sa 43 putnika i devet članova posade leteo je od Moskve do Petrozavodska.

Nesreća se dogodila pošto je avion "iz nejasnih razloga promenio kurs i počeo preuranjeno spuštanje", saopštio je zvanični predstavnik "Rosavijacije".

"Ustanovljeno je da je avion iz nejasnih razloga otišao bočno od piste nekoliko stotina metara, i takođe, počeo preuranjeno spuštanje, zbog čega je naleteo na drveće i udario u električne linije", izjavio je zvaničnik.

Avion je trupom udario o autoput, polomio se i zapalio. Šef "Rosavijacije" Aleksandar Neradko naveo je da je pre udara o zemlju avion bio ceo, i da pre udara u drveće nema tragova požara ili eksplozije.

Dispečer aerodroma "Petrozavodsk" Sergej Šmatko novinarima je rekao da je posada odlučila da sleti bez obzira na gustu maglu, noć i lošu vidljivost.

"Loša viljivost zbog guste magle, svega 2.100 metara, mrak, teški vremenski uslovi! Ali kapetan posade Fjodorov je odgovorio da će spustiti avion vizuelno", naveo je Šmatko.

"Ne mogu da kažem da se na aerodromu nije ništa videlo. To se zove 'minimalni uslovi vidljivosti'. U principu, i pod takvim uslovima letelica može da se prizemlji", dodao je on, odbacivši pretpostavke da bi uzrok nesreće moglo biti isključivanje osvetljenja pisti.

Jaka magla i kiša u trenutku nesreće

Avion aviokompanije "Ruser", star 31 godinu, pokušao je sinoć nešto pre ponoći da sleti na autoput udaljen kilometar od aerodroma "Petrozavodska". Od udara, trup aviona se razbio i letilica se zapalila.

Agencije prenose da su među putnicima bili i Vladimir Petaj, poznati ruski fudbalski sudija i jedan švedski putnik, kažu u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije.

Osam preživelih s jakim opekotinama prebačeni su u bolnicu. Sedam od njih je u "izuzetno teškom stanju", rekla je portparolka ministarstva Irina Andrijanova za RIA Novosti. Među njima je i desetogodišnje dete.

Jedan od očevidaca rekao je agenciji da je prizor bio zastrašujući, jer su tela bila razbacana svuda po putu.  

Direktor aerodroma "Petrozavodsk" Aleksej Kuzmitski je rekao, kako prenosi Interfaks, da je moguće da se nesreća dogodila zbog loših vremenskih uslova. U trenutku nesreće padala je kiša i bila je jaka magla u toj oblasti.

Drugi zvaničnik je, međutim, rekao da je moguće da se nesreća dogodila i zbog kvara pomoćnog sistema za sletanje na aerodromu, preneo je Itar-tas.

"Ne rade svetla jakog intenziteta na pisti koja je trebalo da budu upaljena u slučaju lošeg vremena", rekao je taj zvaničnik i dodao da je prvo pitanje da se sazna zašto avion nije pokušao da sleti na pistu nego na autoput.

Istražni organi su saopštili da su nađene obe "crne kutije" i da će ih dešifrovati međunarodna avio-komisija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи