Читај ми!

Još tri meseca na Gadafija

NATO je odlučio da produži operacije u Libiji za još 90 dana. Jasna poruka Gadafiju da smo odlučni u zaštiti civila, rekao Anders Fog Rasmusen. Gadafijev odlazak bi mogao da uvuče zemlju u građanski rat, ocenio portparol libijske vlade.

15.21 - Nije pitanje da li će Gadafi otići, već kada, a to bi se moglo desiti i sutra, izjavio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Severnoatlanska alijansa produžila je do kraja septembra svoju vojnu operaciju u Libiji, koja je prvobitno bila odobrena do 27. juna, naveo je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

"Ta odluka šalje jasnu poruku Gadafiju da smo rešeni da nastavimo naše operacije u zaštiti libijskog naroda", rekao je Rasmusen.

Rasmusen je istakao da će Alijansa nastaviti da sprovodi mandat UN, dodajući da zapadna koalicija u potpunosti stoji iza libijskog naroda.

Uprkos produženju roka konačnu odluku o daljem vojnom učešću zapadnih zemalja doneće nacionalni parlamenti svake članice posebno. Francuski parlament će o tom pitanju odlučivati sredinom juna, a slična je situacija i sa Britanijom.

Imajući u vidu raspoloženje javnog mnjenja prema ratu u Libiji, pogotovu u zapadnim zemljama, ne treba olako očekivati da će parlamenti doneti takve odluke bez većih trzavica.

Kada se priča o tromesečnom produženju vojne operacije u Libiji, treba imati u vidu da prvih dana avgusta počinje najveći islamski praznik Ramazan.

To faktički znači da bi NATO morao da planira završetak neprijateljstava do avgusta.

Civili na meti

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je u vazdušnim udarima koalicionih aviona poginulo 718 civila, dok je više od 4.000 povređeno.

"Počevši od 19. marta, a zaključno sa 26. majem, 718 civila je poginulo, a 4.067 je povređeno, od kojih 433 kritično. Svi su oni mučenici", rekao je Ibrahim.

Portparol libijske vlade napomenuo je da te brojke ne uključuju vojne žrtve.

Zapadne zemlje odbijaju da prihvate tvrdnje o velikom broju civilnih žrtava, ističući da je njihov zadatak zaštita, a ne ubijanje tih istih civila.

U međuvremenu, libijska državna televizija navodi da su tokom noći u Tripoliju odjeknule četiri eksplozije. Ciljevi koalicionih projektila za sada nisu poznati.

Ibrahim je ocenio da je odlazak Gadafija najgori mogući scenario za Libiju.

"Ako Gadafi ode, sigurnosni ventil će nestati", istakao je portparol libijske vlade i upozorio na opasnost od građanskog rata koji bi mogao da usledi.

Ibrahim je naglasio da u razgovoru Gadafija i predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume nije razmatrana mogućnost Gadafijevog odlaska sa vlasti niti je diskutovano o bilo kakvoj vrsti "izlazne strategije".

Misurata gleda u nebo

Uprkos tome što pod kontrolom drže celu Misuratu, pobunjenici ne mogu dalje da napreduju, jer su se trupe libijske vojske ukopale i zauzele odbrambene položaje na prilazima gradu.

Britanski helikopteri "apač" i francuski "tigar", sudeći po najavi francuskog šefa diplomatije Alena Žipe, trebalo bi "uskoro" da prvi put dejstvuju na libijskom nebu.

Pobunjenici u Misurati navode da su dobili instrukcije od NATO-a da ne prelaze određene dogovorene linije, kako bi zapadni helikopteri mogli da gađaju bez bojazni da će pogoditi prijateljsku metu.

Prema nekim saznanjima, aerodrom u Misurati biće iskorišćen kao baza za prinudno sletanje helikoptera koji eventualno budu oštećeni u borbama.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво