Читај ми!

Gadafi: Libiju ne napuštam!

Moamer el Gadafi nije spreman da napusti Libiju i želi da nađe političko rešenje sukoba, izjavio južnoafrički predsednik Džejkob Zuma. NATO nastavio napade na Tripoli. Pobunjenici najavili ofanzivu na Gadafija. Generali Vojske Libije koji su dezertirali u Italiju rekli da su Gadafijeve snage svedene na 20 odsto kapaciteta.

21.33 - Odlazak Gadafija sa vlasti bio bi najgori scenario za Libiju, rekao portparol libijske vlade Musa Ibrahim i upozorio da bi u tom slučaju moglo da dođe do građanskog rata, prenosi AFP.

20.33 - U NATO bombardovanju Libije do sada poginulo 718 civila, a 4.067 ranjeno, saopštile libijske vlasti, prenosi Rojters.

14.51 - Italija s libijskim pobunjenicima postigla sporazum o obezbeđenju kreditne linije od više stotina miliona evra, rekao šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Fratini otvorio konzulat u Bengaziju.

13.41 - Rusija ponudila da pošalje svoje stručnjake u Tripoli da rasvetle kontroverzne tvrdnje o ubistvu sina i troje unučadi Moamera el Gadafija.

13.39 - Francuski helikopteri će u Libiju stići vrlo uskoro, rekao ministar odbrane Francuske Žerar Longe.

13.02 - Zalihe hrane i lekova u oblastima pod Gadafijevom kontrolom iscrpiće se u roku od nekoliko nedelja, saopštile Ujedinjene nacije.

Posle razgovora sa predsednikom Južne Afrike Džejkobom Zumom, Moamer el Gadafi izjavio da je spreman na primirje, kako bi zaustavio borbe u svojoj zemlji, ali ne i da je napusti.

Zuma, koji je sa svojom delegacijom doputovao u posetu Tripoliju, saopštio je da je Gadafi spreman da prihvati inicijativu Afričke unije za prekid vatre, kojom bi bili zaustavljeni sukobi, uključujući i napade koje NATO izvodi, podržavajući libijske pobunjenike.

Zuma je, međutim, naveo da Gadafi insistira da svim Libijcima bude pružena šansa da međusobno razgovaraju, kako bi odlučili o sudbini zemlje.

Posle razgovora sa libijskim predsednikom, Zumu su poveli u obilazak zgrada u Tripoliju koje je bombardovao NATO.

"Postoji zabrinutost za ličnu bezbednost pukovnika Gadafija", rekao je Zuma.

Libijska državna televizija emitovala je snimak Moamera el Gadafija kako dočekuje južnoafričkog predsednika Džejkoba Zumu, što je prvi put da je libijski vođa viđen u javnosti od 11. maja.

Državna agencija JANA je izvestila da je, tokom razgovora sa Zumom, Tripoli odbacio "kršenje" rezolucija Ujedinjenih nacija za koje je odgovoran NATO, pokušaje "političkih likvidacija" i uništavanje državne infrastrukture, kao i pomorsku blokadu Libije.

Pobunjenici najavljuju ofanzivu

Samo nekoliko sati pošto je Zuma napustio Libiju, usledili su novi napadi aviona NATO-a. Kako prenosi libijska državna televizija, zapadna koalicija bombardovala je civilne i vojne mete u distriktu Tadžura u Tripoliju, ali i civilne i vojne mete u Al Džufri, 460 kilometara jugoistočno od Tripolija, duboko u pustinji.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova libijskih pobunjenika Fati Badža rekao je da se pobunjenici spremaju da brzo i uskoro pokrenu ofanzivu protiv libijskog vođe.

"Verujem da je Gadafi u velikoj nevolji, odnos snaga se potpuno promenio, u vojničkom smislu, oni oko njega ga napuštaju. Čak i Rusija traži od njega da ode", izjavio je Badža.

Badža je dodao da misli da je Gadafi "kukavica koja se neće boriti do smrti" i "sada traži način da ode".

Libijska vojska na petini kapaciteta

Pet generala, dva pukovnika i jedan major libijske vojske izjavili su u Rimu da su napustili lidera Moamera el Gadafija i da se libijska vojska trenutno nalazi na 20 odsto kapaciteta.

Portparol italijanskog Ministarstva spoljnih poslova Mauricio Masari rekao je da su oficiri dezertirali zahvaljujući "pažljivom, kompetentnom i odlučnom radu naše obaveštajne službe".

"Napravili ste pravi izbor da napustite režim bez budućnosti", rekao je Masari predstavljajući odbegle oficire i predstavnike libijskih pobunjenika na konferenciji za novinare, a preneo AFP.

Bivši ministar spoljnih poslova, predstavnik Libije u Ujedinjenim nacijama pre nego što je promenio stranu, Abdel Rahman Šalgam izjavio je da su osmorica oficira koji su dezertirali među 120 koji su napustili Gadafija i Libiju u proteklih nekoliko dana.

"NATO snage parališu Gadafijevu vojsku, koja je sada na oko 20 odsto od svog kapaciteta", saopštio je general Salah Giuma Jahmed.

Portparol Nacionalnog prelaznog veća Mahmud Šamam je rekao da pobunjenici još nisu dobili novac koji im je obećan i da sporost te operacije otežava delovanje.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво