Читај ми!

Raketama na školu

NATO bombardovao Tripoli, pogođena jedna škola. Pentagon saopštio da je saveznike u napadu na Libiju snabdevao municijom. Gadafijev režim ponudio još jedno primirje, ovog puta, bez razgovora o ulozi libijskog lidera u budućnosti zemlje.

18.34 - Gadafi mora da napusti vlast i povuče svoje snage, iako, za sada, on može da ostane u Libiji, rekao je predsednik Francuske Nikola Sarkozi

Avioni NATO-a bombardovali su centar Tripolija kasno sinoć. Pogođena je jedna stručna škola, a bilo je i ljudskih žrtava, prenela je libijska državna televizija Al Džamahirija, ne dajući preciznije informacije.

Za sat i po, koliko je trajao napad, Tripolijem su odjeknule tri manje eksplozije, navodi Rojters.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da američka vojska snabdeva bombama i rezervnim delovima saveznike koji učestvuju u napadima protiv libijskog režima.

"Pružamo materijalnu podršku, uključujući i municiju, saveznicima i partnerima koji učestvuju u operacijama u Libiji", izjavio je portparol Pentagona Dejv Lapan.

Ovo je prvi put da je Pentagon javno potvrdio da municijom snabdeva saveznike NATO-a, pošto je objavljeno da se nekim zemljama smanjuju zalihe preciznih bombi ili delova, navela je agencija AFP.

Otkako je NATO preuzeo komandu nad vazdušnim udarima 1. aprila u Libiji, SAD je saveznike i partnere snabdeo municijom i rezervnim delovima vrednim 24,3 miliona dolara, dodao je Lapan.

Gadafi nudi pregovore?

U međuvremenu, vlada Muamera Gadafija ponudila je novi plan primirja. Premijer Al Bagdadi al Mahmudi saopštio je na konferenciji za štampu u Tripoliju da će Gadafijeve snage odmah prekinuti vatru, ukoliko to učini NATO. Mahmudi je, međutim, rekao da Gadafi neće napustiti zemlju, što je jedan od ključnih zahteva pobunjenika.

"Libija je ozbiljna po pitanju prekida vatre, koji mora da podrazumeva prekid vatre sa svih strana, posebno od strane NATO-a", rekao je Mahmudi.

Libijski premijer je, ipak, dodao da  je Muamer Gadafi vođa libijskog naroda i da on odlučuje šta će libijski narod misliti.

U novom planu, baziranom na "mapi puta" za rešenje konflikta koju je ponudila Afrička unija, ne spominje se budućnost Gadafija, za razliku od prethodnih ponuda primirja, koje su libijske vlasti nudile.

Mahmudi je dodao da je Gadafi dobro, iako, kako je naveo, NATO želi da ga ubije. "On je dobrog zdravlja, vrši svoje dužnosti, u dobrom je stanju i nije mu ograničeno kretanje. Libijci znaju da je on dobro", rekao je libijski premijer.

List Indipendent je ranije preneo da je Gadafijev režim spreman na bezuslovne pregovore i pomirenje, koje bi uključivalo amnestiju i kompenzaciju za sve žrtve sukoba.

"Buduća Libija će biti korenito drugačija od one koja je postojala pre tri meseca. To je uvek bio plan, samo ćemo sada možda morati da ubrzamo proces", navedeno je u pismu, u koji je britanski list imao uvid.

Međutim, međunarodna zajednica je sa nevericom dočekala vest o novoj ponudi za prekid vatre, s obzirom da su Gadafijeve snage i danas nastavile sa gađanjem pobunjeničkog uporišta, Misurate.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво