Читај ми!

Pobunjenički eskadroni smrti

Ustanici počeli talas osveta bivšim saradnicima Gadafijevog režima. Tela ubijenih bačena na obodima Bengazija. Francuska želi žešću akciju, ka Libiji krenulo 12 borbenih helikoptera. Stručnjaci podsećaju na sličnosti bombardovanja Libije i Jugoslavije 1999. godine, ali i podsećaju na razlike Gadafija i Miloševića.

16.35 - Ne šalju se samo francuski helikopteri u Libiju, reč je o akciji čitavog NATO-a, prenosi Rojters izjavu neimenovanog francuskog diplomatskog izvora.

15.24 - Vojska Libije granatirala Zintan, koji je pod kontrolom pobunjenika. Gadafijeve snage se grupišu na zapadu zemlje, prenosi Rojters.

14.58 - Libijski vođa Moamer Gadafi mora ne samo da napusti vlast, već i Libiju, saopštio Stejt Department povodom dolaska pomoćnika državnog sekretara zaduženog za Bliski istok Džefrija Feltmana u Bengazi.

14.55 - Pobunjenici uzvraćaju udarac. Nekoliko sati posle skandala sa eskadronima smrti u Bengaziju, ustanici pred novinare doveli dvojicu zarobljenika koju su priznali da su učestvovali u masovnim silovanjima.

12.39 - Gadafijeve snage ponovo granatirale Misuratu. Projektili mahom eksplodirali na južnim i zapadnim prilazima gradu, ali su najmanje tri detonacije potresle luku.

Pobunjenici započeli surovi talas osveta prema bivšim saradnicima Gadafijevog režima. Na obodima glavnog ustaničkog uporišta Bengazija tela ubijenih bačena na ulice.

Poslednjih sedmica, na obodima Bengazija pronađeno nekoliko tela navodnih Gadafijevih agenata, koji su noću hapšeni, vezivani i, na kraju, ubijani hicima u glavu. Amnesti internešenel dokumentovao tri slučaja, pobunjenici tvrde da je broj znatno veći.

Samo u poslednjih desetak dana pronađeno je šest tela nekadašnjih saradnika Gadafijevog režima, koji su se, kako navode lideri pobunjenika, nalazili na listama sumnjivih osoba, ali nikada nisu uhapšeni, jer je policiju koju su organizovali ustanici, neko "pretekao".

"Svaki put kada smo hteli da uhapsimo nekog sa liste sumnjivih, stizali smo prekasno... Do tada, neko ih je već ubio", rekao je neimenovani zvaničnih bezbednosnih snaga ustanika. Zbog tih ubistava još niko nije uhapšen, a posmatrači sumnjaju da je uopšte pokrenuta bilo kakva istraga.

Istovremeno, sa prvim velikim skandalom u redovima pobunjenika, Francuska je odlučila da pojača napade na libijske snage, pa se očekuje da 12 borbenih helikoptera uskoro stigne u zonu dejstava.

Vest o raspoređivanju borbenih helikoptera prvi je objavio Figaro, naglašavajući da su letelice natovarene na ratni brod "Toner" još 17. maja. Na brodu, koji je manja verzija nosača klase "mistral" se, osim helikoptera, nalaze desantne snage i tenkovi.

Plan francuskih generala svodi se na pretpostavku da će jurišni helikopteri lakše pronaći sakrivene Gadafijeve tenkove i artiljeriju nego avioni, čime će istovremeno operacija vazdušnih udara biti efikasnija, uz manju kolateralnu štetu.

Helikopteri su, posle aviona i specijalaca koji se već nedeljama nalaze u Libiji, treća faza francuskog angažmana u ratu protiv Gadafija, koji Zapad želi da okonča pre kraja jula i početka muslimanskih verskih praznika.

List ističe da je planirano da se helikopterima pojačaju napadi na Gadafijeve snage i doprinese okončanju sukoba, koji su zapali u pat-poziciju.

"Upotrebom francuskih helikoptera, međunarodna vojna intervencija bila bi bliže terenu, pošto je do sada izvodila napade avionima iz vazduha", prenosi list izjavu neimenovanog izvora.

U međuvremenu, najžešće borbe ponovo se vode na granici Libije i Tunisa, gde već nedelju dana traja snažna ofanziva libijske vojske, koja pokušava da otera pobunjenike što je dalje moguće od ključne linije snabdevanja.

U prethodna 24 časa, u borbama oko nekoliko graničnih prelaza ubijeno je desetak libijskih vojnika i jednako toliko pobunjenika.

Posle višemesečnih vazdušnih udara po Vojsci Libije, severnoatlantska alijansa menja strategiju i proširuje obim ciljeva. Na to je, između ostalog, primorava situacija na terenu, koja je poprilično zamrznuta. Ni Gadafijeve snage, ni pobunjenici ne uspevaju da odnesu prevagu na frontu, već brzo gube sve što uspeju da osvoje.

Da bi se došlo do "tačke pucanja", koja bi omogućila pad Gadafijevog režima, NATO je pojačao svoje napade.

Zemlje članice zapadne koalicije smatraju da se prevaga mora odneti do početka avgusta, kada počinju Ramazan, ali i visoke temperature koje će rat protiv Gadafija učiniti težim i riskantnijim.

Pobunjenici u poseti Turskoj

Lider Nacionalnog prelaznog saveta u Libiji Mustafa Abdul Džalil stiže u dvodnevnu posetu Ankari, gde će sa vodećim turskim zvaničnicima razgovarati o pronalaženju rešenja sadašnje krize u toj afričkoj zemlji.

Predstavnika libijske opozicije primiće premijer Tajip Erdogan i šef diplomatije Ahmet Davutoglu. Oni će razgovarati o najnovijem razvoju događaja u Libiji i koordinaciji inicijativa za pružanje humanitarne pomoći narodu te zemlje, prenele su agencije.

Ankara je dosad održavala kontakte i sa vladom u Tripoliju, zbog čega je bila na udaru kritika tamošnje opozicije. Ipak, premijer Erdogan je početkom meseca pozvao Moamera Gadafija da odmah preda vlast i napusti Libiju.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво