Читај ми!

Borba za prvo mesto MMF-a

U trci za mesto prvog čoveka MMF-a, SAD predlaže savetnika u Beloj kući, Dejvida Liptona. Evropa čeka rasplet situacije. I zemlje u razvoju zainteresovane za mesto šefa MMF-a.

Uhapšeni direktor Međunardonog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku na taj položaj.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner kaže da Kan više nije u mogućnosti da predvodi tu finansijsku instituciju i da bi bord direktora trebalo da imenuje privremenog čelnika Fonda.

Sjedinjene Američke Države za to mesto predlažu Dejvida Liptona, savetnika u Beloj kući, ranijeg zvaničnika Ministarstva finansija.

Zemlje u razvoju počele su sa pritiskom kako bi na čelo Međunarodnog monetarnog fonda, čiji je izvršni direktor u zatvoru, došao neko ko nije Evropljanin, javljaju američki mediji.

Izjave iz Kine, Brazila, Turske i Južne Afrike, sve uticajnijih privreda u usponu, mogu da odrede ton potencijalne bitke za mesto na čelu MMF-a.

Evropski zvaničici, koji se u borbi sa dužničkom krizom oslanjaju i na MMF, insistiraju na tome da zadrže položaj izvršnog direktora, što je rezultat džentlmenskog sporazuma Evropljana i SAD iz vremena posle Drugog svetskog rata.

Taj dogovor obezbeđuje da Evropljanin bude na čelu MMF-a, a Amerikanac na čelu Svetske banke.

Kinesko Ministarstvo spoljnih posova odbilo je da komentariše optužbe protiv Dominika Stros-Kana, ali je portparolka mintarstva rekla da izbor lidera MMF-a treba da bude zasnovan na principima pravednosti, transparentnosti i zasluga.

Brazil i Južna Afrika insistiraju, takođe, na kvalifikovanosti kandidata, umesto što se vodi računa iz koje zemlje dolaze.

Viši zvaničnik brazilske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da njegova zemlja želi da sledeći šef MMF-a bude iz neke velike zemlje u usponu, ali priznaje da će Evropljani najverovatnije zadržati taj položaj.

"Mislimo da bi Indija i Brazil bili dobre opcije. Ali, takođe, verujem da će Evropa verovatno zadržati svoj položaj, tako da ne planiramo da se previše guramo u to pitanje", dodao je zvaničnik brazilske vlade.

Ministar finansija Južne Afrike Pravin Gordan izjavio je da je institucijama poput MMF-a neophodno da se reformišu i da u potpunosti budu odraz svog članstva, a ne samo industrijalizovanih nacija.

Turski ministar finansija Mehmet Šimšek izjavio je da bi u narednom periodu šef MMF-a trebalo da dođe iz neke zemlje u razvoju, poput Turske ili Rusije, a govoreći o sebi, rekao da mu ne nedostaju ni znanje ni iskustvo.

Dominik Stros-Kan i dalje uživa tu mesto izvršnog direktora, ali su sve raširenija očekivanja da podnese ostavku.

"Nismo imali kontakt sa izvršnim direktorom od njegovog hapšenja u Njujorku. Očigledno je da ćemo uskoro morati da razgovaramo sa njim", izjavio je portparol MMF-a Vilijem Marej.

U međuvremenu Kan se nalazi u zatvoru Rajkers Ajlend i stavljen je pod režim nadgledanja, da ne bi izvršio samoubistvo, pišu američki mediji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво