Читај ми!

Tripoli u plamenu

NATO pogodio zgradu službe za bezbednost i kancelariju vlade za borbu protiv korupcije u centru Tripolija. Vlada poručuje da je NATO bio "obmanut" i naveden da uništi dokumentaciju koja dokazuje korupcionaške afere nekadašnjih zvaničnika, koji su se pridružili pobunjenicima. Gadafija napustio ministar za naftnu industriju Šukri Ganem, koji je pobegao za Tunis, prenosi "Rojters".

20.18 - Sedam osoba poginulo, mahom pobunjenika, u sukobima u Misurati, prenosi "Rojters", navode tamošnje bolnice.

19.07 - Francuski ministar odbrane Žerar Longe rekao da je više od 80 odsto letelica libijske avijacije uništeno i da su ostali samo helikopteri, kao i da je kopnena vojska pretrpela teške gubitke.

17.53 - Od početka libijskog sukoba, u Italiju i Maltu pobeglo oko 14.000 Libijaca, saopštio Visoki komesarijat za izbeglice UN.

15.20 - Britanske oružane snage gađale centar za obuku Gadafijevih telohranitelja u Tripoliju, saopštilo britansko ministarstvo odbrane. Jedan od pogođenih centara imao je "važnu ulogu u prikupljanju informacija", a drugi je štab libijske spoljne obaveštajne službe, preciziralo je britansko ministarstvo odbrane.

14.28 - Najmanje četiri rakete Vojske Libije tipa "grad" pale su na teritoriju Tunisa blizu granice, javlja "Rojters".

U centru Tripolija pogođene dve zgrade u kojima su smeštene službe libijske vlade. Pogođena je zgrada u kojoj je smeštena služba unutrašnje bezbednosti, kao i ona u kojoj je ministarstvo za inspekciju i borbu protiv korupcije.

"Nekoliko zaposlenih je povređeno, a za sada nema informacija o poginulima", rekao je šef libijske Kancelarije za borbu protiv korupcije.

Portparol vlade Musa Ibrahim rekao je da je pobunjenički Nacionalni prelazni savet usmerio NATO da gađa zgradu te agencije, kako bi se uništila dokumentacija koja se odnosi na nekadašnje zvaničnike režima koji su se pridružili pobunjenicima.

"Mislimo da je NATO obmanut i naveden da uništi dokumenta o slučajevima korupcije u koje su oni umešani", rekao je Ibrahim novinarima.

Libijski zvaničnici su rekli da je bombardovanje NATO-a nanelo ogromnu štetu infrastrukturi zemlje. Zvaničnici su rekli da se šteta meri u milionima dolara, prenosi Al Džazira.

NATO poručuje da je kampanja usmerena protiv Gadafijevih "komandnih i kontrolnih objekata", da bi "umanjila vojnu moć".

Mohamed bin Ajad, direktor libijskog mobilnog operatora, kaže da je samo operatoru naneta šteta od 1,5 milijardi dolara.

NATO je u Libiji prešao na psihološki rat protiv snaga predsednika Muamara Gadafija.

Kako je saopštio britanski potpukovnik Majk Braken, preko radio-poruka i letaka koji se bacaju iz vazduha, NATO poziva pripadnike Gadafijevih oružanih snaga da se predaju i vrate kućama.

Istovremeno, porukom se ohrabruju pripadnici Gadafijevih snaga i civili da se udalje od vojnih postrojenja koja su cilj vazdušnih napada.

Braken je rekao da je do sada bačeno oko 140.000 letaka.

Gadafija napustio ministar za naftnu industriju

Libijski ministar za naftnu industriju i šef Nacionalne naftne korporacije Šukri Ganem napustio je položaj u administraciji libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštili su pobunjenici.

Neimenovani bezbednosni zvaničnik u Tunisu rekao je da je Ganem pobegao u tu susednu zemlju i da se nalazi na ostrvu Đerba nedaleko od granice sa Libijom, prenosi Rojters.

"Ganem je u hotelu sa grupom libijskih zvaničnika", navodi izvor.

Libijski zvaničnici saopštili su da nema naznaka da je Ganem podneo ostavku i prebegao za Tunis.

Pobunjenici i arapski mediji i ranije su izveštavali da je Ganem podneo ostavku, da bi on to kasnije demantovao, ističući da obavlja svoju dužnost kao i obično.

Ganem je jedan od najistaknutijih libijskih zvaničnika koji su do sada napustili svoje dužnosti usred tromesečnih sukoba režimskih snaga i pobunjenika, a prvi je to krajem marta učinio Musa Kusa, nekadašnji najbliži Gadafijev saradnik i ministar spoljnih poslova.

Libija spremna na mir, ali...

Tripoli je spreman da razmotri pristup iz "mape puta" Afričke unije i da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali je potrebno da i pobunjenici preduzmu slične poteze i da NATO prekine bombardovanje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora sa predstavnikom libijskog lidera Moamera el Gadafija u Moskvi.

"Odgovor koji smo čuli ne može se nazvati negativnim. Rečeno nam je da su u Tripoliju spremni da razmotre pristupe zasnovane na 'mapi puta' Afričke unije, da su spremni da potpuno ispunjavaju zahteve rezolucija 1970 i 1973 Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov posle razgovora sa Muhamedom el Šarifom, generalnim sekretarom Svetske zajednice "Islamski poziv", osnovane 1972. godine na Gadafijevu inicijativu.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво