Uhapšen direktor MMF-a

Pod optužbom za seksualni napad na hotelsku spremačicu, u Njujorku uhapšen direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan. Tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično seksualno delo, pokušaj silovanja i protivpravno zatvaranje.

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan uhapšen je u Njujorku na osnovu optužbe za seksualni napad na hotelsku spremačicu. Tužilaštvo u američkoj državi Njujorku podiglo je optužnicu protiv Stros-Kana za krivično seksualno delo, pokušaj silovanja i protivpravno zatvaranje.

Stros-Kan je uhapšen na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi, svega 10 minuta pre nego što je trebalo da poleti za Pariz.

Tri detektiva u civilu su ga izveli iz aviona "Er Fransa" i uhapsili pod optužbom za seksualni napad na spremačicu hotela nedaleko od Tajms skvera, saopštile su njujorške vlasti.

Advokat Stros-Kana Bendžamin Brafman izjavio je da direktor MMF-a ne namerava da prizna krivicu, prenosi Rojters.

Na Stros-Kana se u Francuskoj dosad gledalo kao na najziglednijeg kandidata socijalista na predsedničkim izborima iduće godine i kao na nekog ko ima šanse da pobedi predsednika Nikolu Sarkozija.

Portparol njujorške policije nije mogao da kaže da li je Stros-Kan putovao sam, niti koliko je vremena pre predviđenog leta kupio kartu.

Incident se dogodio u hotelu "Sofitel", na 44. ulici, između Pete i Šeste avenije, oko podneva. Spremačica je obavestila kolege, a oni su zvali policiju.

Manevar Sarkozija

Stros-Kan je bivši profesor ekonomije, koji je osamdesetih ušao u politiku, kao ministar finansija.

Stros-Kan je 2007. godine, uz podršku novog predsednika Francuske, došao na čelo MMF-a, što su mnogi protumačili i kao manevar Sarkozija da neugodnog protivnika drži što dalje od Francuske.

Direktor MMF-a je već imao skandal 2008. godine zbog veze sa Piroškom Nađ, koja je bila viši funkcioner u odeljenju MMF-a za Afriku.

Pošto je u Fondu otvorena istraga, Nađ je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Njegovom imidžu u Francuskoj, međutim, mnogo više je naškodio članak u Frans soaru u kome se iznose detalji luksuza kjom je Stros-Kan okružen, zbog čega je on odlučio da tuži taj list i traži odštetu.

Francuska zaprepašćena

Optužbe za seksualno zlostavljanje, protiv izvršnog direktora MMF-a izazvale su zaprepašćenje među političarima u Francuskoj.

Dok jedni ocenjuju da to ugrožava ugled Francuske i ruši njegove šanse da učestvuje u narednoj predsedničkoj kampanji, drugi podsećaju na pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Lider Socijalističke partije Francuske Martin Obri, izjavila je da je "zaprepašćena" hapšenjem i optužbama protiv njenog partijskog kolege.

"Ovo je zapanjujuća vest, to još treba proveriti", rekla je i članica Socijalističke stranke Segojen Rojal, napominjući da je Stros-Kan nevin dok se ne dokaže krivim, prenosi AFP.

Segojen Rojal je bila kandidat na predsedničkim izbrima 2007. godine i ponovo će se kandidovati 2012. godine što je dosada planirao i Stros Kan, koji je prema dosadašnjim anketama zapravo bio najjači kandidat.

Poslanik iz Sarkozijeve stranke Unija za narodni pokret Bernar Debre rekao je da su vesti o hapšenju "neprihvatljive" i "ponižavajuće" za Francusku, ali je takođe napomenuo da se Stros-Kan nevin dok se ne dokaže da je kriv.

"Zamislite šta bi ovo moglo da znači za funkciju koju ima u MMF-u i za Francusku," rekao je on radiju Jurop1.

Uništene šanse za kandidaturu

Šefica desničarskog Nacionalnog Fronta Francuske Marin Le Pen, rekla je, međutim, da su Stros-Kanove šanse da se kandiduje na izborima za predsednika 2012. godine uništene.

"Ove otpužbe označavaju kraj njegove predizborne kampanje za predsednika i verovatno će navesti MMF da ga zamoli da ode sa funkcije," izjavila je Le Penova, prenosi Rojters.

Ankete javnog mnjenja ukazivale su posljednih dana da je Stros-Kan najači levičarski oponent konzervativnom predsedniku Nikolasu Sarkoziju na predstojećim izborima, dok je Le Penova, koja je preuzela Nacionalni Front od svog oca Žan Mari Le Pena u januaru prema anketama na drugom mestu iza Stros Kana, što znači da bi takođe mogla nadjačati Sarkozija u provom izbornom krugu.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво