Читај ми!

Plemena traže amnestiju

Vođe libijskih plemena traže opštu amnestiju za sve koji su se borili u građanskom ratu. Plemena odana Gadafiju pozivaju na marševe za oslobođenje gradova pod kontrolom pobunjenika. Gadafi se priprema na marš na Misuratu, poručuju pobunjenici.

21.55 - U sukobima libijskih pobunjenika i vladinih snaga na zapadu Libije, kod grada Zintan, poginulo najmanje devet a ranjeno pedeset pobunjenika, saopštile su lekarske ekipe, prenosi AFP.

 13.15 - Libijski avioni, koji se inače koriste za raspršivanje pesticida, bombardovali četiri rezervoara sa gorivom u Misurati, posle čega je izbio požar i proširio se na još četiri rezervoara.

12.30 - Nekoliko projektila, koje su ispalile Gadafijeve snage, palo na teritoriju Tunisa, pošto su se ponovo intenzivirale borbe oko granice.

Nacionalna konferencija libijskih plemena najavila je da će ta konferencija raditi na donošenju opšteg zakona o amnestiji, koji će uključiti sve koji su bili umešani u sukob i koji su uzeli oružje u ruke.

"Opšti zakon o amnestiji je sredstvo za utiranje puta za novu eru mira i praštanja", navodi se u saopštenju, ali se ne navodi rok za usvajanje tog zakona.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su plemenske vođe na konferenciji predstavljale plemena širom zemlje, uključujući i ona sa istoka države koji kontrolišu pobunjenici.

Međutim, u delu saopštenja pobunjenici su nazvani "izdajnicima", a takođe se poziva i na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika.

"Konferencija je pozvala sva libijska plemena koja se nalaze susednim gradovima, koje su otele naoružane grupe, da krenu mirno u marševe za oslobođenje otetih gradova i da razoružaju pobunjenike", navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije navedeno kako bi razoružavanje pobunjenika moglo da bude izvedeno mirnim putem.

Predstavnik Nacionalnog saveta u Misurati Sulejman Fortija upozorio je se Gadafijeve snage okupljaju u gradu Zliten, u blizini Misurate i da su tamo već započele borbe, kao i u prigradskim naseljima oko Misurate, prenosi Al Džazira.

"Siguran sam da će biti mnogo borbi na terenu u budućnosti. U Misurati vlada zabrinutost, jer se Gadafi priprema na veliki marš na Misuratu", rekao je Fortija. "Ta vojska će doći iz Zlitena i najverovatnije će se nositi civilnu odeću", rekao je predstavnik pobunjenika.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво