Читај ми!

NATO, opet, greškom pobio ustanike

NATO avioni još jednom promašili Gadafijeve snage i poubijali ustanike. Ovaj put, greška živote skratila dvanaestorici pobunjenika u Misurati. Još pet ranjeno. Amerikanci tvrde da je, do sada, u ratu u Libiji ubijeno između 10.000 i 30.000 ljudi, ne otkrivajući izvor te procene.

U vazdušnom napadu snaga NATO-a na Misuratu ubijeno je 12, a povređeno pet pobunjenika, piše Njujork tajms, pozivajući se na izjavu jednog zapovednika iz pobunjeničkih redova.

Pobunjenicima je trebalo gotovo 12 časova da obznane taj incident, pošto su njihovi komandanti smatrali da bi objavljivanje takve informacije moglo obeshrabriti planere NATO-a, koji su se u prethodna dva ovakva slučaja našla na meti oštrih kritika javnosti.

Ta greška došla je u zao čas po pobunjenike, jer je NATO prethodnih dana pojačao intenzitet napada na Gadafijeve snage, ali će sada, neminovno, morati ozbiljnije da promisle pre nego što ponovo istovare projektile na sumnjive ciljeve.

Da stvar bude komplikovanija, pobunjenici tvrde da je NATO bar 24 sata pre napada bio obavešten o novom položaju pobunjenika, ali su avioni svejedno bombardovali ruiniranu fabriku soli oko koje su se poslednje borbe vodile u utorak izjutra.

Oštre borbe za Libiju vodile su se i u drugim delovima zemlje, posebno na jugozapadu, gde su se Gadafijeve snage obrušile na nekoliko položaja koje su zauzeli ustanici.

Gotovo istovremeno, Sjedinjene Američke Države procenile su da je u dosadašnjim sukobima na tlu Libije ubijeno između 10.000 i 30.000 ljudi, ali američki ambasador u Libiji Džin Krec nije objasnio na osnovu kojih je podataka takva procena izvedena.

I dok se težište borbi, sa donedavno uzburkanog istočnog fronta, gotovo potpuno prebacilo na zapad Libije, Moamer Gadafi je nastavio da naoružava stanovništvo kako bi se suprotstavio mogućoj invaziji NATO-a ili sprečio napredovanje pobunjenika.

Vlada u Tripoliju je, u tom cilju, prethodnih dana podelila hiljade "kalašnjikova" i organozovala posebnu vojnu obuku, a u jednoj od takvih baza, u mestu Sbija južno od Tripolija, uvežbavaju se isključivo žene.

Prema odluci vlasti, oružje dobijaju osobe starije od 17 godina. Pretpostavlja se da je, u sklopu te akcije do sada podeljeno oko milion komada oružja.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво