"Zaštitnik" preti Gadafiju

Gadafijeve snage "slomile" juriš pobunjenika na Bregu, Put ka Adždabiji otvoren. Britanija će ispitati libijskog šefa diplomatije Musu Kusu zbog obaranja putničkog aviona kod Lokerbija 1988. godine. Preuzimanjem komande nad koalicionim snagama operacija u Libiji dobila novo ime - "Ujedinjeni zaštitnik".

Posle kontraofanzive i vraćanja pobunjenika na početne položaje pre početka "Odisejeve zore", Gadafijeve snage uspele da neutrališu napad ustanika kod Brege, posle čega im je otvoren put ka još jednom zauzimanju Adždabije..

Pobunjenici su, čini se najviše u želji da razbiju već čvrsto okorenjeno mišljenje o njima kao rđavim borcima, prikupili značajne snage oko Brege i u četvrtak posle podne krenuli na Gadafijeve trupe praćeni žestokim udarima koalicione avijacije.

Za razliku od prethodnih nekoliko puta, kada su vladine snage popustile pod takvim pritiskom, pobunjenici su kod Brege naišli na paklenu vatru Gadafijevih jedinica, pa je njihova ofanziva okončana nedugo pošto je uopšte i počela.

Suštinski, komandanti ustanika sačekali su da prođe talas koalicinih vazdušnih udara i jurnuli na Gadafijeve položaje, ali je vojska uzvratila paljbom iz višecevnih raketnih bacača i potpuno demoralisala ionako ne preterano samouverene protivnike, koji su se dali u povlačenje ka Adždabiji.

U tom gradu, koji je u dosadašnjem toku sukoba tri puta menjao "ruke", civila gotovo više i da nema, dok se čini da ga Gadafi može ponovo zauzeti kad god poželi, ukoliko uopšte ima takve namere.

Musa Kusa i Lokerbi

Libijski šef diplomatije i Gadafijeva desna ruka Musa Kusa prebegao je u Britaniju. Uprkos prebegu, moraće da odgovara na neugodna pitanja škotskih istražitelja oko obaranja aviona kod Lokerbija pre 22 godine, kada je poginulo svih 259 putnika i članova posade.

Libijska vlada potvrdila je da je ministar spoljnih poslova Musa Kusa podneo ostavku i dodala da nema saznanja da je tako nešto učinio još neki ministar iz vlade, javila je agencija Rojters.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je Kusi data dozvola da ode na hitno lečenje u susedni Tunis.

"Vlada mu je dala dozvolu, pa je on otišao u Tunis na odmor na nekoliko dana, možda i nekoliko nedelja, da bi bio podvrgnut hitnom medicinskom tretmanu", rekao je Ibrahim, upitan da prokomentariše navode o Kusinom odmetništvu.

Bivši libijski šef diplomatije je, inače, čovek na koga su SAD mislile da se mogu osloniti i sarađivati, piše u američkim depešama iz 2009. godine objavljenim na Vikiliksu.

U dokumentima se ističe da je Kusa obrazovan na Zapadu i da je pristalica saradnje sa zapadnim zemljama, a na mesto ministra spoljnih poslova postavljen je u martu 2009. godine, pošto je prethodno punih 15 godina bio šef libijske obaveštajne agencije.

"Kusa je imao važnu ulogu u američko - libijskim odnosima i, šire, u libijskoj spoljnoj politici. Kusa je jedan od retkih libijskih zvaničnika kojeg krase oštroumnost, operativnost i politička težina", piše u depeši.

Početne pozicije na terenu

Gadafijeve trupe iskoristile su smanjenu frekvenciju koalicionih udara na istoku Libije i uspele da potisnu pobunjenika na pozicije pre početka "Odisejeve zore".

Libijska vojska pored uspeha na istoku zemlje i dalje vrši pritisak na pobunjenike u Misurati.

Držeći grad u obruču i održavajući kopnenu blokadu Gadafijeve trupe pokušavaju da sa što manjim učešćem oklopne mehanizacije, koja je laka meta za koalicione avione, zauzme grad.

Opozicione snage, koje su u poređenju sa Gadafijevim trupama ometene manjkom organizacije, uvežbanosti i vojne doktrine, apeluju na Zapad da ponovo pojača vazdušne udare na istoku zemlje, ali i da pošalje pomoć u vidu naoružanja.

Problem kod naoružavanja pobunjenika jeste taj što se ne zna šta će se desiti sa Libijom posle okončanja sukoba, upozoravaju vojni analitičari podsećajući na reči generalnog sekretara NATO-a Foga Rasmusena da je jedan od mogućih scenarija sukoba u Libiji raspad zemlje.

Ako se takav scenario desi, zapadni stručnjaci se plaše u čije bi ruke moglo da padne naoružanje koje bi eventualno bilo dotureno pobunjenicima.

"Ujedinjeni zaštitnik"

General Šarl Bušar novi je komadant NATO operacije u Libiji pod nazivom "Ujedinjeni zaštitnik". 

Bušar je izjavio da će istražiti izveštaje o pogibiji 40 civila posle vazdušnih udara Alijanse na Tripoli.

General Bušar, glavnokomandujući NATO-a operacije "Ujedinjeni zaštitnik" u Libiji, naznačio je da se navodni incident dogodio pre nego što je NATO preuzeo komandu u četvrtak.

"Svestan sam izveštaja. Uzimam takve vesti vrlo ozbiljno, ali naša misija je počela danas", rekao je Bušar.

Novinska agencija katoličkih misionara Fides prenela je izjavu apostolskog vikara Tripolija, koji je rekao da ima saznanja da se jedna zgrada u kvartu Buslim u Tripoliju srušila prilikom bombardovanja i da je tada poginulo 40 ljudi.

Američki ministar odbrane Robert Gejts ocenio je da će ekonomski i politički pritisak, a ne vojni udari, na kraju oterati libijskog lidera Muamera Gadafija sa vlasti.

"Ova operacija NATO ipak može da degradira Gadafijeve vojne kapacitete do nivoa kada će on, i oni oko njega, biti naterani na vrlo različite izbore i ponašanja u budućnosti" , izjavio je Gejts pred odborom za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa.

"Po mom mišljenju, do uklanjanja pukovnika Gadafija će verovatno doći vremenom, političkim i ekonomskim merama, i to će uraditi njegov narod", istakao je Gejts.

Američki ministar odrane je, takođe, rekao da je NATO preuzeo vojnu operaciju protiv Libije i da će uloga SAD u njoj biti na polju elektronskog ratovanja, snabdevanja gorivom u vazduhu, misija spasavanja, obaveštajne aktivnosti, kao i izviđanje.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво