Gadafijeva kontraofanziva

Napredovanje pobunjenika usporeno na putu do Gadafijevog rodnog grada Sirta. Bin Džavad nova linija fronta. Borbe i u Misurati. Gadafi vazdušne napade uporedio sa kampanjama Adolfa Hitlera. Spasili smo mnogo života koje napadaju snage tiranina Gadafija, poručio Barak Obama. U Londonu sastanak Kontakt grupe uz učešće zvaničnika 40 država.

Pobunjenici su zaustavljeni na putu ka Gadafijevom rodnom gradu Sirtu. Snage Moamera Gadafija su teškim naoružanjem napale pobunjenike istočno od Sirta, potiskujući ih ka Bin Džavadu.  

Bin Džavad je tako postao nova linija fronta, javlja Bi-Bi-Si. Opozicione snage se nalaze na istočnoj strani grada, a Gadafijeve snage na zapadnoj. Za sada niko nije preuzeo kontrolu nad gradom.

Pobunjenici u Misurati bore se da odbiju nove napada snaga odanih Gadafiju. Borbe na istoku grada su u toku, pošto su pobunjenici uspeli da spreče Gadafijeve snage da uđu na zapadnu kapiju grada, prenosi Rojters. Osam osoba je poginulo u borbama tokom noći.

Portparol pobunjenika Ahmed Kalifa kaže da su 124 civila ubijena u proteklih devet dana u napadima Gadafijevih snaga u Misurati.

Međunarodne koalicione snage bombardovale su tokom prethodne noći predgrađe Tripolija, Tadžura, gde se nalazi najveća libijska vojna baza, a odjeknulo je devet eksplozija.

Nešto ranije bombardovani su položaji libijske vojske u centralnom i zapadnom delu zemlje.

Kako kažu pobunjenici, područja Garijan i Mezda predstavljaju baze snaga libijskog lidera Moamera Gadafija odakle se kreće u ofanzive na gradove koje kontrolišu pobunjenici.

U Nacionalnom savetu Libije kažu da bi organizovali fer i slobodne izbore kako bi osigurali demokratsku tranziciju ukoliko bi Gadafi bio zbačen sa vlasti.

U međuvremenu, više od 40 državnih zvaničnika i predstavnika međunarodnih tela okupilo se u Londonu kako bi razgovarali o rešenju krize u Libiji.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da će se koalicioni napadi na Libiju nastaviti sve dok Moamer Gadafi u potpunosti ne ispuni zahteve UN da prekine nasilje nad civilima i povuče snage iz okupiranih gradova.

Neke evropske sile pre početka sastanka tvrdile su da bi Gadafiju moglo biti dozvoljeno da ode u izgnanstvo.

"Postoji prećutni dogovor da je najbolja stvar za Gadafija da ode u izgnanstvo, jer je razlog za nastavak rata prisustvo Gadafija", rekao je u Londonu jedan italijanski diplomata.

Predstavnik pobunjeničkog Nacionalnog saveta Šamsidin Abdulmolah izjavio je da Moameru Gadafiju mora da se sudi za zločine protiv čovečnosti, a ne da mu se ponudi odlazak u egzil, prenosi AFP.

Ranije je najavljeno da će Amerika poslati izaslanika u Libiju. Diplomata SAD Kris Stivens narednih dana će posetiti Bengazi, koji od početka pobune predstavlja uporište pobunjenika, kako bi produbio veze sa grupama koje pokušavaju da svrgnu Gadafija, prenosi AP. Francuska će, takođe, poslati "ambasadora" u Bengazi, prenosi Bi-Bi-Si. 

Međunarodne koalicione snage, pored vojnih napada, koriste i američki propagandni avion za emitovanje poruka stanovništvu.

Iz aviona su već mnogo puta bačeni leci sa porukom: "Ne slušajte Gadafijeva naređenja, ostavite oružje i idite kući". Poslednji put to je učinjeno u nedelju, blizu Misurate, gde se nalaze Gadafijeve kopnene trupe, tvrde vojni zvaničnici, preneo je AP.

Istovremeno, vlasti u Tripoliju optužuju međunarodne koalicione snage da zloupotrebljavaju zonu neletenja nad Libijom i neselektivno gađaju ciljeve, zbog čega ima mnogo žrtava među civilima.

Gadafi: Okončanje varvarske ofanizive

Libijski vođa Gadafi zatražio je okončanje međunarodne vojne intervencije u Libiji u pismu upućenom svetskim silama koje u Londonu održavaju konferenciju o situaciji u Libiji, u kome je ofanzivu nazvao "varvarskom", a koalicione vazdušne napade na njegovu zemlju uporedio sa kampanjama Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata, preneo je AFP.

Pomoćnik šefa libijske diplomatije Kaled Kaim rekao je da se krši rezolucija 1973 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i optužio koalicione snage da hoće da podele zemlju na dva dela.

"Koalicija primenjuje taktiku paralizovanja zemlje kako bi je podelila na dva dela, što znači da građanski rat postaje stalni rat, da bi Libija bila nova Somalija i to je vrlo opasna situacija", rekao je Kaim.

Kaim kaže da predlažu nacionalni dijalog koji podrazumeva pisanje novog ustava i reforme, pre svega kroz promene u važećim zakonima.

Obama: Tiranin Gadafi

Američki predsednik Barak Obama rekao je u obraćanju naciji da je međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama spasila nebrojeno mnogo ljudskih života u Libiji koje napadaju snage, kako je rekao, "tiranina Moamera el Gadafija".

Obama je rekao da cilj američkih snaga nije svrgavanje libijskog vođe, ali nije precizirao kako će se vojna akcija završiti.

"Uništićemo oružje vladinih snaga, preseći dostavu novca, pomoći libijskoj opoziciji i raditi sa drugim državama da što pre dođe dan kada Gadafi više neće biti na vlasti. Možda do toga neće doći preko noći, jer veoma oslabljeni libijski vođa očajnički pokušava da ostane na položaju, ali treba da bude jasno ljudima oko njega i svakom Libijcu da istorija nije na njegovoj strani", poručio je američki predsednik.

Njegov govor na nož su dočekali republikanci koji i dalje tvrde da šef države nije objasnio američku ulogu u napadu koalicionih snaga na Gadafijeve trupe.

Istovremeno, dok NATO insistira da je nepristrasan u sukobu, Rusija je ponovila svoju zabrinutost, jer smatra da vojna intervencija koja vodi u jedan građanski rat nije odobrena rezolucijom 1973 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

NATO će, inače, odlažiti preuzimanje kontrole nad vojnim operacijama u Libiji za 24 časa, odnosno za četvrtak u 06.00 sati ujutru po srednjeevropskom vremenu, javlja AFP.

Број коментара 155

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво