Doživotna robija za nacističkog oficira

Jozef Šojngraber, bivši nemački oficir iz Drugog svetskog rata, osuđen na doživotnu robiju zbog masakra nad civilima 1944. godine u italijanskom gradiću Falcano di Kortona.

Nacistički oficir iz Drugog svetskog rata Jozef Šojngraber (91), osuđen je u Minhenu na doživotnu robiju, zbog masakra civila 1944. godine kod italijanskog grada Areca.

Devedesetjednogodišnjeg Šojngrabera sud je proglasio krivim jer je naredio ubistvo 14 civila u gradiću Falcano di Kortona, u Toskani, 26. juna 1944. Nemački vojnici su tada ubili građane Falcana da bi se osvetili za stradanje dvojice nemačkih vojnika, koje su usmrtili partizani.

Nacistički oficir je pred sudom negirao optužbe, rekavši da je civile predao nemačkoj vojnoj policiji i da ne zna šta se kasnije sa njima dogodilo, prenela je agencija ANSA.

Nemačke trupe su tada ubile sedamdesetčetvorogodišnju ženu i još trojicu muškaraca na ulici, dok su ostalih 11 osoba naterali da uđu u seosku štalu, koju su zapalili. Masakr je uspeo da preživi petnaestogodišnji Đino Maseti, koji je svedočio na suđenju u Minhenu.

Šojngraber je decenijama posle Drugog svetskog rata živeo kao slobodan čovek. Bio je i član gradskog veća u mestu Otobrun, u blizini Minhena.

U posleratnom periodu, Jozef Šojngraber je držao privatnu radnju sa nameštajem, učestvovao je na marševima nemačkih ratnih veterana, a nedavno je dobio i priznanje za rad u lokalnoj zajednici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво