"Galeb" oboren na pisti!

Uprkos prvim izveštajima, Francuzi nisu oborili stari školski avion "galeb", već je ta letelica uništena na pisti. Tenkovi vladinih snaga zauzeli luku u Misurati. Koaliciji će biti potrebni dani, možda nedelje, ali ne i meseci da uništi Gadafijeve snage, poručila francuska vlada.

Gadafijevi tenkovi zauzeli su luku u Misurati, a tamo su već dva Gadafijeva ratna broda, prenosi Rojters navode stanovnika tog grada.

Iako su vazdušni napadi koalicionih snaga naterali snage lojalne libijskom predsedniku da obustave opsadu Misurate, ispostavilo se da su uništeni samo tenkovi na obodu grada.

Deo tenkova bio je smešten u samom gradu i oni su, kako navode očevici, sačekali da padne noć i da počnu da bombarduju kuće i najveću bolnicu u gradu.

Situacija u Zindanu se smiruje. Mnogi stanovnici tog grada počeli su da se vraćaju kućama iz pećina u kojima su proveli proteklih nekoliko dana, bežeći od granatiranja Gadafijevih snaga, prenosi Rojters. Agencija navodi da je grad i dalje pod opsadom.

U međuvremenu, libijska državna agencija JANA saopštila je da je u napadima aviona koalicionih snaga poginulo 18 civila. Agencija navodi da su avioni, u dva navrata, gađali vojnu bazu Tadžura kod Tripolija. U trećem napadu, ciljali su spasioce koji su pokušavali da izvuku ranjene i mrtve iz ruševina, prenosi JANA.

Uprkos tvrdnjama libijske vlade da je broj žrtava bombardovanja veliki, američki admiral Džerard Huber rekao je da nema izveštaja o poginulim civilima koje su žrtve dejstva koalicije.

Šef diplomatije Velike Britanije Vilijem Hejg rekao je da su tvrdnje libijskog režima o prekidu vatre potpuna prevara.

"Užasavajuće nasilje nad libijskim civilima ne prestaje. Naše akcije spasavaju stotine hiljada života u Misurati i Bengaziju", istakao je Hejg.

Nema prolaza za brodove 

Osim problema sa uništenim vojnim kapacitetima, Libija mora da se nosi i sa sve manjim zalihama energenata.

Neimenovani libijski zvaničnik zadužen za energetiku saopštio je da Libija ima problem sa nestašicom goriva i da mora da ga uvozi.

"Brod sa zalihama goriva upravo je na putu za Libiju, ali zapadna koalicija mogla bi da ga zaustavi ili bombarduje", rekao je zvaničnik.

Istovremeno, komandant NATO-a za pomorsku blokadu Libije, italijanski viceadmiral Rinaldo Veri rekao je u Napulju da je uveren da će imati dovoljno brodova da spreči ulazak naoružanja i plaćenika u Libiju.

Veri je naveo da se preko Sredozemnog mora najlakše, najbrže i najdirektnije može dopremiti oružje u Libiju i da je nemoguće nadzirati čitavu obalu te severnoafričke zemlje.

On je istakao da početak pomorskih patrola u sredu, u kojima učstvuju brodovi NATO-a, predstavlja zatvaranje glavnih ulaznih vrata.

Francuska vlada u međuvremenu je poručila da će Koaliciji trebati nekoliko dana ili nedelja da uništi Gadafijeve snage, ali da se taj period neće računati u mesecima.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je da su vazdušni udari saveznika protiv Libije bili uspešni i da će se nastaviti, negirajući, pri tom, da je u njima bilo civilnih žrtava.

"Nastavićemo sa vazdušnim udarima", rekao je Žipe radiju RTL, dodavši da udari za metu imaju samo vojne ciljeve i ništa drugo.

Žipe je dodao da se nada da će intervencija u Libiji poslužiti kao upozorenje svim autokratskim režimima, uključujući one u Siriji i Saudijskoj Arabiji.

Ipak dogovor o NATO komandi?

Komandna struktura NATO-a za kontrolu zone zabranjenog leta i pomorske blokade Libije uglavnom je raspoređena i većinom će se nalaziti u Italiji, saznaje Frans pres iz diplomatskih izvora.

Kontrolom zone zabranjenog leta i pomorske blokade Libije, NATO će ispuniti svoju komandnu ulogu u operaciji u Libiji.

Operaciona komanda za svakodnevne i specijalne pomorske operacije biće smeštena u bazi NATO-a u Napulju, na jugu Italije, dok će vazdušne misije biti kontrolisane iz baze Pođo Renatiko, na severu te zemlje, rekao je izvor agencije.

Ukupan nadzor operacija biće osiguran iz sedišta savezničkih snaga u Belgiji, a nadgledanje vazdušnih misija će možda biti smešteno u bazu Izmir, u Turskoj.

Odluka o poziciji odakle će se nadgledati vazdušne operacije još nije konačna, jer Turska još nije dala zeleno svetlo da Atlantski savez pokrene intervenciju u Libiji, navodi taj izvor.

Број коментара 169

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи