Apel Moskve za prekid vatre

Rusija izrazila žaljenje zbog vojne intervencije u Libiji. Ugo Čavez ističe da je cilj intervencije libijska nafta. SAD su deo široke koalicije i odgovaraju na pozive ugroženih ljudi, izjavio Obama.

Rusija je izrazila žaljenje zbog vojne intervencije protiv Libije i apelovala na što skoriji prekid vatre. U Libiji je potrebno da se što pre zaustavi prolivanje krvi i da Libijci započnu dijalog, navodi se u sapštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izrazio je strahovanje zbog humanitarnih posledica koje mogu imati vojni udari na Libiju.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez zatražio da odmah bude uspostavljen prekid vatre.

U izjavi koju je prenosila državna televizija, Čavez je osudio "vojnu akciju saveznika protiv Libije" koja, kako je rekao, predstavlja "mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje" i čiji je jedini cilj "dočepati se" libijske nafte.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da je danas odobrio ograničenu vojnu operaciju protiv Libije.

"To nije ishod koji su SAD ili bilo koji od naših saveznika tražili. Akcije imaju posledice, odluke međunarodne zajednice moraju se ispuniti", rekao je američki predsednik i dodao da Gadafi imao prilike da prestane da napada svoj narod, ali je ignorisao te mogućnosti.

Prema njegovim rečima, SAD su deo široke koalicije, i odgovaraju na pozive ugroženih ljudi. Obama je ponovio da SAD neće slati kopnene trupe u Libiju, i dodao da je dubiko svestan rizika svake vojne akcije.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je izjavila da je libijski vođa Moamer Gadafi izgubio legitimitet i da postoji strahovanje da će njegov režim izvršiti "nečuvene zločine".

Objašnjavajući razloge za započetu vojnu intervenciju, Klintonova je rekla da zbivanja u Libiji ukazuju da Gadafi ne govori istinu kada kaže da je došlo do prekida vatre u njegovom sukobu sa pobunjenicima.

Francuska vojna avijacija počela je posle podne nadletanje libijskog prostora i u 17.45 izvršila prvi napad na jedan cilj u Libiji, jedno vojno vozilo. Tokom večeri usledila akcija širih razmera a krstareće rakete na položaje Gadafijeve vojske ispaljene su i sa ratnih brodova SAD.

Pobuna u Libiji počela je pre pet sedmica, sa zahtevom da Gadafi koje zemljom vlada već 42 godine, ode sa vlasti.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво