Putin iz ugla analitičara i građana

Čitavu deceniju Vladimir Putin je prvi čovek ruske države i politike. I protivnici i kritičari mu priznaju da je tokom te decenije ne samo izvukao zemlju iz haosa, već ju je ekonomski i vojno ojačao, unapredio njenu međunarodnu poziciju i pomogao Rusima da vrate samopoštovanje.

Malo je onih koji nisu bili zbunjeni kada je pre deset godina oboleli ruski predsednik Boris Jeljcin imenovao za svog naslednika Vladimira Putina. Rekao je da je to čovek koji može da zbliži sve snage u zemlji i nastavi reforme. Putin, tada šef Fedralne službe bezbednosti bio je anonimna ličnost čak i za rusku javnost.

Iako mu nisu davali mnogo šansi, Putin je uspeo da vrati samopouzdanje ruskoj armiji i policiji, zaustavio je pokušaje Čečenije da se otcepi, oslobodio se uticaja ruskih oligarha, udaljio ih iz politike i naredio im da plaćaju poreze. Dok su ga oni napadali, Putinova popularnost kod naroda je rasla.

"Stvari su se promenile na bolje. Ima i grešaka, ali mislim da zemlja ide dalje putem napredka", smatra jedan ruski građanin.

Na početku Putinovog mandata, ekonomska slika bila je katastrofalna. Međutim osim sposobnosti imao je i sreće jer su tada vrtoglavo rasle cene nafte, plina i metala, što je pomoglo Rusiji da ekonomsku stane na noge i vrati Jeljcinov dug.

Društveni bruto proizvod pre 10 godina bio je 250 milijardi dolara, a sada je preko hiljadu i po milijardi. Industrijska proizvodnja porasla je 75 osto, a investicije 125 odsto.

"Protekle decenije stabilnost je došla u Rusiju. Kriza koja pogađa ceo svet se oseća, ali i to će proći. Ljudi veruju u još bolju budućnost", mišljenja je drugi građanin Rusije.

Kada je napuštao mesto predsednika, u februaru 2008. godine, podsetio je da je Rusija, na početku njegovog mandata bila na ivici raspada, i da je, sprovodeći veći broj političkih reformi, ispunio misiju očuvanja jedinstva zemlje. I protivnici mu odaju priznanje, a oni retki kažu da nije uspeo da suzbije korupciju.

"Čak i sada kada je teško vreme, Putinova popularnost nije opala. Osamdeset odsto Rusa podržava ono što radi. Na to može da bude ljubomoran svaki lider, pogotovo oni koji nisu imali takva iskušenja", rekla je analitičar "Karnegi fondacije" Marija Lipman.

Kritičari sa zapada dugo su ga nazivali bivšim špijunom. Zamerali su mu da je isuviše ograničio slobodu medija.

Mnogi analitičari traže pukotine u odnosima Putina i Medvedeva, ali između učitelja i učenika nema kratkog spoja. Kažu da im je najvažnije da zaustave ekonomsku krizu, podignu standarda Rusa i spreče da neke ruske regije ostanu nenaseljene.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво