Eksplozija u rudniku u Slovačkoj

U eksploziji koja se rano jutros dogodila u rudniku uglja Handlova, 195 kilometara severoistočno od Bratislave, zatrpano 20 rudara. Spasilačke ekipe imaju svega par sati da ih pronađu. Pretpostavlja se da je eksploziju izazvao ugljen monoksid.

Dvadeset rudara, koji se vode kao nestali, u eksploziji koja se rano jutros dogodila u rudniku uglja Handlova na severu Slovačke, još uvek nisu pronađeni.

Rudarima koji su zatrpani pod zemljom već nekoliko sati, a izloženi su temperaturama od 65 do 70 stepeni Celzijusa šanse su, prema procenama stručnjaka, sve manje.

Spasilačke ekipe imaju svega šest do sedam sati da ih nađu i izvuku preživele ako ih ima.

U Handlovu su stigli premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak koji je spasiocima doneo detektor za otkrivanje preživelih ispod ruševina.  

Slovačka vlada sastavila je i poseban tim psihologa i pregovarača koji nastoje da smanje pritisak medija na porodice zatrpanih rudara da saznaju što više detalja.

Kompanija je navela da je devet rudara lakše povređeno, koji su posle ukazane intervencije u bolnici pušteni kući.

Prema dosadašnjim saznanjima, eksploziju nije izazvao metan, na koji su se rudari ranije žalili da se oseća, već ugljen monoksid.

"Hornonitrianske Bane Prievidza", najveća rudarska kompanija u centralnoj Evropi, saopštila je da je ranije jutros izbio požar u starom oknu.

"Izgubili smo telefonski kontakt u 9 časova i 30 minuta, kada su prestali da rade senzori koji prate nivo gasa u rudniku", rekla je portparolka kompanije Adrijana Sivakova.

U Slovačkoj je u prošlosti bilo nekoliko manjih rudarskih nesreća.

U novembru 2006. godine četiri rudara su nastradala u obližnjem rudniku u mestu Novaki, a u samom rudniku Hendlova jedan rudar je poginuo u oktobru 2007. kad je na njega pao veliki komad odronjenog uglja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи