Umarov preuzeo odgovornost!

Vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov rekao da je odgovoran za bombaški napad na moskovski aerodrom i smrt 36 ljudi. Biće još takvih akcija, upozorava Umarov. Izjave bandita se ne komentarišu, banditi se likvidiraju, kažu u ruskim specijalnim službama.

Lider islamističkih pobunjenika Doku Umarov preuzeo je odgovornost za teroristički bombaški napad u kojem je prošlog meseca na ruskom aerodromu "Domodedovo" poginulo 36 ljudi, a najmanje 150 ranjeno.

Umarov je zapretio Rusiji novim krvoprolićima, ako se ona ne bude povukla sa Severnog Kavkaza. Takođe, naveo je da je cilj napada stvaranje nezavisne muslimanske države u ruskom regionu Kavkaza, teritoriji koja obuhvata Čečeniju, Dagestan i druge okolne teritorije.

Njegovo priznanje, zabeleženo na video-snimku, objavio je veb-sajt Kavkaz centar koji održava veze sa čečenskim ekstremistima.

"Videli ste specijalnu akciju, koja je izvršena po mom naređenju, a biće još takvih akcija", rekao je Umarov i dodao da mu nije jasno zašto njegove "akcije" u Rusiji nazivaju terorizmom i nekakvim varvarskim činom.

"Među našom braćom ima na stotine onih koji su spremni da se žrtvuju u budućim napadima. Možemo da izvedemo akcije u bilo koje vreme i gde god želimo", kaže vođa čečenskih pobunjenika.

Kavkaz centar je saopštio da je dobio video-snimak kasno sinoć, za koji nije jasno gde je i kada je napravljen.

Rusija bez komentara

Ruska Federalna služba bezbednosti i Nacionalni antiteroristički komitet nisu želeli da daju zvaničan komentar izjave vođe čečenskih pobunjenika Doku Umarova, koji je preuzeo odgovornost za nedavni napad na moskovski aerodrom "Domodedovo".

U jednoj od ruskih specijalnih službi Itar-tasu rečeno je da se izjava Umarova očekivala, pošto mu je neophodno da stalno podseća na svoje postojanje.

"Službe proučavaju sve verzije, pa i mogućnost učešća kavkaskih banditskih grupa", rekli su ti izvori.

Drugi izvor u specijalnim službama odbio je, takođe, da komentariše izjavu Umarova. "Izjave bandita se ne komentarišu, banditi se likvidiraju", rekao je taj izvor.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ponovio je danas da će ta zemlja nastaviti beskopromisnu borbu protiv međunarodnog terorizma koji "ruši temeljna prava i slobode, demokratske osnove društva i poriče samu vrednost ljudskog života".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара