Fatah izglasao platformu o palestinskoj državi

Palestinski Fatah se, na konferenciji u Vitlejemu, založio za stvaranje palestinske države pored Izraela, istovremeno zadržavši pravo na oružanu borbu protiv izraelske okupacije.

Palestinski pokret Fatah založio se na prvoj konferenciji posle dvadeset godina za stvaranje države Palestinaca pored Izraela, podvlačeći time ideološki sukob s ekstremističkim palestinskim pokretom Hamas.

Na skupu u Vitelejemu delegati Fataha su glasali za platformu koja poziva na stvaranje palestinske država na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, dok se istovremeno zadržava pravo pokreta da se oružjem bore protiv izraelske okupacije.

Istovremeno je zatraženo od Palestinaca da koriste miroljubiva sredstva za vršenje pritiska na Izrael, poput demonstracija i podržavanja bojkota Izraela u inostranstvu.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak ocenio je platformu Fataha kao "neobećavajuću".

"Ne postoji drugi način na Bliskom istoku nego da se sedne i postigne dogovor i saglasnost za mir u regioni i aranžman između nas i Palestinaca", rekao je Barak.

Na konferenciji su razmatrani i izbori zakazani za januar sledeće godine i izazovi suprotstavljanja Hamasu koji je pobedio na prethodnim izborima, iskoristivši nezadovoljstvo Palestinaca Fatahom i njegov ugled nedelotvornog pokreta u kojem vladaju korpucija i nepotizam.

Skup koji je trebalo da traje od utorka do četvrtka produžen je zbog teškoća sa glasanjem delegata. Kongres su obeležili i unutrašnji sukobi u Fatahu između mladih i starih, umerenih i ekstremnih.

Fatah je glavni element Palestinske oslobodilačke organizacije. Smrt lidera Jasera Arafata 2004. godine obeležila je početak značajnog pada popularnosti pokreta.

Naslednik Arafata, Mahmud Abas nema harizmu prethodnika i mitski status među Palestincima. Pokret je razjeden u pokušajima starijih da mlađi članovi ne dođu do liderskih pozicija.

Stari revolucionari koji odbacuju mir s Izraelom suprotstavljeni su mlađim članovima koji podržavaju umerenog Abasa, ocenjuje AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи