Spomenik Jeljcinu

Rusija treba da bude zahvalna prvom ruskom predsedniku Jeljcinu za ozbiljne reforme koje je sproveo, rekao predsednik Dmitrij Medvedev na otkrivanju spomenika Borisu Jeljcinu, u Jekaterinburgu.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ta zemlja treba da bude zahvalna prvom ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu za ozbiljne reforme koje je sproveo i današnji razvoj.

Medvedev je to rekao na otkrivanju spomenika u Jekaterinburgu, rodnom mestu Jeljcina, povodom 80-godišnjice od njegovog rođenja. Svečanosti je prisustvovala i Jeljcinova supruga Naina.

"Rusija treba da bude zahvalna Jeljcinu, jer ni u najtežem periodu nije skrenula sa puta promena, zato što su sprovedene ozbiljne reforme i zato što danas ide napred", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, upravo u Jeljcinovo vreme napravljen je temelj na kojem se danas gradi Rusija.

On je naglasio da niko nije očekivao da će ekonomske i političke promene biti toliko "dramatične" i da je Jeljcin morao da se sa njima suoči.

Otkrivanje spomenika on je ocenio kao "značajan događaj u životu države".

"Boris Nikolajevič je voleo svoju zemlju. Bio je hrabar i odlučan, nikada nije pravio kompromise. Ta snaga Jeljcina je pomogla da se preživi težak period, kada su se gradile osnove državnosti", rekao je Medvedev.

Mermerni spomenik, visine deset metara i težine 15 tona, delo je skulptora Gerogija Franguljana.

Osamdeseta godišnjica od rođenja Jeljcina, koji je 2007. godine umro od srčanog udara, obeležava se različitim manifestacijama i u drugim gradovima Rusije, Moskvi, Permu i Kazanju.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 02. feb 2011, 01:15) - anonymous [neregistrovani]

Kad mogu oni mozemo i mi.

Kad oni mogu Jelcinu mogli bi smo i mi Titu valjao nam je, dok se nismo dozivotno zamrzeli izmedju sebe.

(utorak, 01. feb 2011, 23:07) - anonymous россия [neregistrovani]

михаил

Блажен, кто верует, тепло ему на свете...

(utorak, 01. feb 2011, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Ja pisah,ali se ne objavi??

Putin nije vise ono sto je obecavao! Rusija je krenula nizbrdo to je ocigledno iako ja volim taj narod i zalim ih, ali to je ziva istina. Stvarno me cudi kako to mnogi ne vide????

(utorak, 01. feb 2011, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

JEDAN RUSE DRUGl PODlZU

NEKl DAN SAM ClTAO DA HOCE DA PREMJESTE LENJlNOV SPOMENlK.
TAKO CE l JELClNU ZA 50tak GODlNA TAK DODU DRUGA SHVATANJA.
TREBA SVE SPOMENlKE OSTAVlTl TAMO GDJE SU PODlGNUTl DA BUDU DOKAZl lLl SJECANJA U KOME SU NEKl NARODl ZlVJELl.

(utorak, 01. feb 2011, 21:03) - Михаил Россия [neregistrovani]

Борис Ельцин - за и против

Kao i vecina gradjana moje zemlje za vreme vladavine Borisa Jeltsina mrzio sam tog coveka a i bilo puno razloga za to: siromastvo, unistenje privrede, rusenje drzavnih institucija, slabost i nesposobnost vojske, koja prouzrokovala porazom u krvavom cecenskom ratu 1994-96, korumpiranost vlasti, vladavina u medijama i javnom zivotu antiruskih novinara, intelektualaca i naucnika, zestoke ekonomske reforme po nalogu MMF-a i svetske banke (americkih organizacija) zbog kojih milioni ljudi ostali bez posla i buducnosti, rast mortaliteta i smanjenje nataliteta, gusenje ruskog sela zbog unistenja druzstvenih poljoprivrednih zajednica (kolhoza), gusenje ruske kulture i poplav americke antikulture, izdaja nasih tradicionih saveznika i prijatelja, ukljucujuci naravno i Jugoslaviju
i jos puno toga, zasto Rusi mrzili Jeltsina u 90-te, ali...
Proslo 11 godina otkako Jeltsin podneo ostavku i predao vlast Vladimiru Putinu. Zivot nije postao lak, ali sada imamo mi vise nade za nasu buducnost, nego u Jeltsinovo vreme. I sada mogu da kazem da Jeltsinova vlast nije bila najgorija varijanta za Rusiju. Izbegli smo raspada Rusije, izbegli smo krvavog gradjanskog rata sirom zemlje, izbegli smo okupacije od strane NATO, izbegli smo onoga, sta sada desava u Egiptu, ostali smo zivi i za sve ovo Bogu hvala!
A Jeltsin vec odgovorio pred Bogom za svoj zivot i necemo mi ga sada suditi, ostavimo to nasim potomcima.
Mihail, Sankt-Peterburg

(utorak, 01. feb 2011, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Zasluge

Sve sto je narod u Rusiji mukotrpno gradio decenijama i stvorio fabrike, skole univerzitete, institute i visokoobrazovane strucnjake Jeljcin je uspeo da rasturi i unisti bespovratno za manje od godinu dana. Od visokorazvijene zemlje i supersile stvorio je tehniloski zaostalu nerazvijenu drzavu koja zivi iskljucivo od prodaje sirovina. Kada se sirovine rasprodaju narod rusije ocekuje katastrofa sa nesagledivim posledicama. To je stvarno uspeh bez presedana u istoriji covecanstva da se tako nesto postigne naocigled svog stanovnistva Rusije za tako kratko vreme. Ni Nemacka za vreme drugog svetskog rata nije uspela da tako unisti Rusiju za 5 godina rata. Isto to nije poslo za rukom ni Napoleonu i drugim agresorima u toku istorije. Za ovakav uspeh Jeljcin stvarno zasluzuje da mu se podigne spomenik.

(utorak, 01. feb 2011, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Kad porastem...

...bit cu alkoholicar.

Pa ce mi dici spomenik.

(utorak, 01. feb 2011, 18:48) - anonymous россия [neregistrovani]

проклятый

Весь народ Ельцина проклинает,а Медведев хвалит. Господи! Спаси и сохрани Россию и Сербию!

(utorak, 01. feb 2011, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

bruka

Njaveca bruka i sramota za Rusiju podici spomenik tom coveku...

(utorak, 01. feb 2011, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

pa i oni zaboravljaju kao mi.Zapad iskoriscavao pijanog coveka (stvarno pijanog,jos se secam slika sa tv`a)