Sećanje na Nagasaki

U japanskom gradu Nagasakiju sećanje na žrtve napada američke vojske, koja je na današnji dan, 1945. godine, na taj grad bacila atomsku bombu. To je bio drugi nuklearni napad američkih snaga tokom Drugog svetskog rata nakog čega je Japan kapitulirao.

Američka vojska 1945. godine bacila je atomsku bombu na japanski grad Nagasaki i ubila 39.000 ljudi. U godinama nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, veruje se da je od posledice radijacije umrlo 75.000 ljudi.

Samo tri dana ranije vojska Sjedinjenih Američkih Država bacila je bombu na Hirošimu, što je bio prvi nuklearni napad u istoriji čovečanstva.

Nedelju dana nakon drugog nuklearnog udara, Japan je potpisao kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Meta napada bio je grad Kokura, međutim zbog velike oblačnosti, druga meta na listi bio je grad Nagasaki.

Iako je bomba bila jača od one koja je bačena na Hirošimu, zbog planinskog terena , razaranje je bilo manje nego u Hirošimi.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je da se u svetu uvede zabrana atomskog oružja.

"Dva su puta ispred nas. Jedan nas vodi u svet bez nuklearnog oružja, a drugi nas vodi ka uništenju i patnjama koje smo prežievli u Hirošimi i Nagasakiju pre 64 godine", rekao je gradonačelnik oko 11 časova po lokalnom vremenu, u trenutku kada je 9. avgusta 1945. američka atomska bomba sravnila Nagasaki.

Gradonačelnik je pozvao lidere zemalja koje poseduju nuklerano naoružanje da dođu u Nagasaki i razgovaraju sa preživelima atomskog napada.

Godišnjica u Nagasakiju obeležena je uz minut ćutanja u gradskom Parku mira, a pred više hiljada okupljenih govorili su i japanski premijer Taro Aso i drugi zvaničnici.

Grad je po završetku rata ponovo sagrađen. Nagasaki je ostao lučki grad sa razvijenom industrijom brodogradnje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво