Manjina u NATO za ravnopravnu saradnju sa Rusijom

Pristalice ravnopravne saradnje sa Rusijom u okviru NATO su u očitoj manjini, izjavio je sinoć u Briselu stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Dmitrij Rogozin.

"Dve trećine službenika i političara u zemljama NATO nastavljaju da rade po inerciji iz 1990-ih po raspadu SSSR i nisu zainteresovani za izgradnju normalnih odnosa sa Rusijom", rekao je ambasador Rogozin koji je ambasadorima Alijanse predstavio osnovne crte nove ruske koncepcije spoljne politike.

Time se, kako je rekao Rogozin, može objasniti i težnja mnogih funkcionera NATO da što pre Ukrajina i Gruzija pristupe Akcionom planu za učlanjenje u Alijansu, jer "vide da Rusija širi svoja junačka pleća".

Ruske novinske agencije su prenele takođe kako je Rogozin najavio da će predlozi Moskve o novoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi biti predstavljeni na redovnom zasedanju Saveta Rusija-NATO, krajem septembra.

Rusija predlaže da se odustane od "blokovskog sistema" osiguranja bezbednosti u Evropi i krene putem potpisivanja pravno obavezujućeg dogovora o bezebednosti u kojoj bi sve zemlje bile predstavljene na nacionalnom nivou.

Po Rogoziju, Rusija ne očekuje hitan odgovor na incijative o bezbednosti na kojima se još radi.

U Koncepciji spoljne politike koju je ruski predsednik Dmitrij Medvedev objavio 15. jula, ističe se da je glavni cilj Moskve da u Evropi bude stvoren otvoren, demokratski sistem regionalne kolektivne bezbednosti i saradnje, bez fragmentacije i blokovskog pristupa.

"Rusija je za dostizanje pravog jedinstva Evrope, bez linija podele, putem osiguranja ravnopravne saradnje Rusije, EU i SAD", istaknuto je u dokumentu predsednika Medvedeva.

Prema Koncepciji, Rusija će sarađivati sa NATO, uzimajući u obzir spremnost Alijanse na ravnopravnu saradnju.

Ponavljajući negativan odnos prema širenju NATO, između ostalog prijemom Ukrajine i Gruzije, kao i prema približavanju vojne infrastrukture svojim granicama, Medvedev je u Koncepciji istakao da je potrebno poštovati obavezu da se sopstvena bezbednost ne može ostvarivati na račun bezbednosti Rusije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво