Kineski "stelt" brži od Gejtsa

Kineska armija isprobala avion koji je nevidljiv za radare. Uspešnu probu potvrdili premijer Hu Đintao i američki ministar odbrane Robert Gejts, koji je prošle godine tvrdio da taj avion neće biti spreman do 2017. godine.

Kineska vojska obavila je prvi probni let novog borbenog aviona tipa "stelt" ili "nevidljivi", koji utiče na smanjenje jaza u borbenoj gotovosti Kine i SAD.

Kineski predsednik Hu Đintao potvrdio je da je let "stelta J-20" bio uspešan, izjavio je američki ministar odbrane Robert Gejts u Pekingu, posle razgovora sa Huom.

Gejts je izjavio da mu je Hu rekao da je probni let kineskog "stelta" mnogo ranije planiran i da se slučajno podudario sa vremenom njegove posete Pekingu. Prošle godine, Gejts je kategorički tvrdio da kineski nevidljivi avion neće biti u upotrebi pre 2017. godine.

Slike i snimci probnog leta objavljeni su svega nedelju dana pošto je komandant ratne mornarice SAD rekao da Kina razvija rakete koje mogu uništiti američke nosače aviona. Amerika strahuje da će njena vojna nadmoć biti ugrožena, jer postoje i kineski planovi o izgradnji nosača aviona.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da se novo oružje razvija samo u svrhu jačanja odbrambene moći zemlje.

Vojni analitičari kažu da će nevidljivi avion, zajedno sa balističkom raketom za uništavanje nosača aviona i nosačem aviona sopstvene proizvodnje, Kinu učiniti globalnom vojnom silom.

Ipak, razvijanje raketnog sistema za uništavanje nosača aviona zahteva veoma sofisticirani sistem navođenja koji nije jednostavno razviti, smatraju vojni analitičari ocenivši da Kina neće predstavljati vojnu pretnju bar još deset godina.

Ali, ako se pogrešne procene u vezi sa avionom i u slučaju raketa obistine, to bi moglo da se desi mnogo ranije, posebno ako se ima u vidu da se radi o ključnom elementu odbrambene strategije kojom bi trebalo da se spreči da američki avioni i brodovi priđu kineskom akvatoriju.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи