Odlikovani vojnici iz rusko-gruzijskog rata

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev odlikovao vojnike iz rusko-gruzijskog rata. Medvedev poručio ruskim vojnicima da su spasili nedužne i odbili vojnu agresiju. Predsednik Rusije zahvalio Nikoli Sarkoziju na ulozi koju je imao u prekidu sukoba.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odlikovao je u Vladikavkazu ruske vojnike koji su pre godinu dana učestvovali u ratu protiv Gruzije.

Na ceremoniji uručivanja nagrada vojnicima koji su učestvovali u petodnevnoj vojnoj operaciji, Medvedev je poručio ruskim vojnicima da su "spasili nedužne i odbili vojnu agresiju".

Odluka Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije bila je jedino moguće rešenje i ona neće biti ponovo razmatrana, rekao je ruski predsednik i dodao da je  "samo na taj način Rusija mogla da obezbedi sigurnost za ljude i stabilnost kavkaskog regiona".

"Tih i miran život za ljude u regionu je naš bezuslovni prioritet", istakao je Medvedev.

Ruski predsednik je rekao da zvanična Moskva ne stavlja znak jednakosti između režima Mihaila Sakašvilija u Gruziji i gruzijskog naroda s kojim ima nameru da obnovi i razvije odnose, jer "Rusija ima viševekovne bliske, bratske odnose sa Gruzijom".

"Rusija će uraditi sve što je moguće da obnovi veze sa gruzijskim narodom", rekao je Medvedev.

Takođe, Medvedev je zahvalio francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju na "ulozi" koju je u prekidu sukoba imao kao šef države koja je u vreme rusko-gruzijskog rata predsedavala Evropskom unijom.

"Učešće Francuske u svojstvu predsedavajućeg EU u našim naporima da zaustavimo agresiju gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija bilo je efikasno i donelo je rezultate", istakao je Medvedev.

U pismu francuskom predsedniku, Medvedev je naveo da je sporazum o prekidu vatre "i dalje jedini model ponašanja" u regionu i da je Rusija, u skladu sa tim, ispunila svoje obaveze.

Gruzija je u noći između 7. i 8. avgusta prošle godine počela ofanzivu u cilju "uspostavljanja ustavnog poretka", odnosno kontrole u toj separatističkoj oblasti. Moskva je na to odgovorila slanjem svojih trupa koje su vrlo brzo nađačale gruzijsku vojsku.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je 12. avgusta naložio obustavljanje vojnih operacija u Gruziji, a rat je završen sporazumom u čijem sklapanju je posredovala Evropska unija.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи