Asta la vista Arnold

Junak holivudskih akcionih filmova i nekadašnji mister univerzum, Arnold Švarceneger, od danas postaje i bivši guverner Kalifornije, posle dva mandata provedenih na toj funkciji.

Arnold Švarceneger, koga će mnogi pamtiti kao holivudskog "terminatora", funkciju guvernera "zlatne države", posle sedam godina, prepušta dosadašnjem državnom tužiocu, demokrati Džeriju Braunu.

Robusni Austrijanac, čiji su mišići postali jedan od lajtmotiva holivudskog velikog platna osamdesetih godina nije mogao ponovo da se kandiduje za istu funkciju, jer su po zakonu moguća samo dva mandata.

Švarcenegerova podrška na kraju drugog mandata opala je samo na 22 odsto glasova, dok je budžetski deficit najatraktivnije savezne američke države utrostručen i iznosi 28 milijardi dolara, a nezaposlenost je blizu 13 odsto, što je propraćeno spekulacijama o mogućem ekonomskom fijasku Kalifornije u američkim medijima.

Ekonomski rezultati, koje ostavlja svom nasledniku na guvernerskom mestu, nisu sjajni, i verovatnije je da će među sugrađanima biti duže upamćen kao junak holivudskih "blokbaster" filmova, a ne političar.

U izjavi medijima Švarceneger se pravda da bi zaduživanje bilo manje da je znao da će doći do krize.

Austrijanac koji je ostvario dvostruki američki san

Švarceneger, sin šefa lokalne policijske stanice, rođen je u malom austrijskom selu, 1947. godine.

Imao je već 21. godinu, govorio je veoma slabo engleski, sa jakim nemačkim akcentom, kada je došao u Ameriku da gradi filmsku karijeru, što je više puta priznao.

Američki mediji su posebno isticali da je Švarceneger najpoznatiji američki imigrant koji je uspeo da savlada sve teškoće sindroma "engleskog kao stranog jezika", i postane najpoznatiji glumac u holivudskim "blokbaster" filmovima u poslednjoj deceniji dvadesetog veka.

Sada, bivši guverner, najavljuje da će nastaviti sa naporima za smanjenje globalnog zagrevanja i zaštitu čovekove okoline. Spekuliše se da bi mogao da se vrati glumi. Arnold to ne demantuje, ali kaže da, verovatno, neće više imati srpljenja za duga snimanja na terenu.

Švarceneger ima i ponuda za objavljivanje memoara, pišu američki mediji. U svakom slučaju Švarceneger je već uspeo da ostvari američki san, veliki uspeh i u šou-biznisu i u politici, pogotovo ako se ima u vidu da on nije rođeni Amerikanac, već Austrijanac.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво