U Italiji drastično smanjeno bolovanje

Odsustvovanje s posla i zabušavanje u radu zaposlenih u javnim službama u Italiji tokom protekla dva meseca drastično je smanjeno, što je rezultat oštrih mera Ministarstva za državnu administraciju. Izmenama zakona predviđeno slanje medicinskih inspektora u kuće zaposlenih koji se nalaze na bolovanju.

"Broj onih koji su zbog bolesti bili odsutni u maju smanjen je za 10 odsto, dok je u junu njihov broj smanjen za 20 odsto", izjavio je ministar za državnu administraciju Renato Bruneta.

Radnici zaposleni u državnim službama u Italiji imaju lošu reputaciju i prati ih glas da namerno odsustvuju sa posla, kao i da na sve načine pokušavaju da idu na bolovanje kako ne bi radili.

Bruneta i njegovo ministarstvo nedavno su izmenili zakon i predvideli slanje medicinskih inspektora u kuće zaposlenih koji se nalaze na bolovanju.

Ti lekari bi trebalo da utvrde da li su oni koji uzimaju bolovanje zaista bolesni, ili se radi o prevari.

Zbog takvih mera, zaposleni u administraciji su znatno manje bili na bolovanju prethodna dva meseca.

Otežavajuća okolnost za "zabušante" je i to što sada moraju da svojim poslodavcima donose nalaze samo onih lekarskih komisija kojima je država odobrila da mogu da izdaju takve naloge.

Mere koje su usvojene imaju za cilj i značajno smanjenje broja zaposlenih u državnim službama i unapređenje produktivnosti rada za 20 odsto.

U državnim službama u Italiji trenutno radi oko 3,5 miliona ljudi, a ministar Bruneta smatra da bi nove mere mogle da uštede državi 40 milijardi evra u narednih pet godina.

Bruneta očekuje da će se odsustvovanje s posla u septembru smanjiti za 30 do 40 odsto, a italijanski sindikati već su protestovali zbog novih mera vlade premijera Berluskonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво