Zabrana pušenja po naredbi EU

U svim ugostiteljskim objektima u Španiji od danas bez duvanskog dima. Zakon o zabrani pušenja jedan od najoštrijih u Evropi. Hoteli i restorani upozoravaju na pad prometa, država poručuje da bi promet mogao i da poraste.

Zakon o zabrani pušenja u barovima i restoranima, jedan među najoštrijima u zapadnoj Evropi, upravo je stupio na snagu u Španiji.

Prema direktivi Evropske komisije, sve članice EU će do 2012. godine morati da uvedu slične zabrane pušenja na javnim mestima, a glavno obrazloženje je da godišnje od posledica kozumacije duvanskih proizvoda umre više od 100.000 ljudi, od kojih na hiljade "pasivnih pušača".

Španija će se, tako, pridružiti Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, gde je pušenje na zatvorenim javnim mestima zabranjeno.

Udruženje hotela i restorana u Španiji upozorava da bi moglo da dođe do pada u poslovanju od 10 odsto i i da bi moglo da dođe do ukidanja desetina hiljada radnih mesta u jeku duboke ekonomske krize u zemlji, prenosi Si-En-En.

Špansko ministarstvo zdravlja, međutim, to negira, navodeći da iza tih tvrdnji stoji "kuhinja duvanske industrije" i ističe da je, posle slične zabrane u Irskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ubrzo porastao promet u ugostiteljstvu.

U Španiji, gotovo trećina stanovništva su pušači, po čemu su na trećem mestu u EU, iza Grka i Bugara.

Zakonom, koji je uveden pre četiri godine, zabranjeno je pušenje na radnim mestima, ali je omogućeno vlasnicima 300.000 barova i restorana da izaberu da li će se povinovati zabrani, a većina je odlučila da to ne učini.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво