Produžena misija UN u Iraku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao je produženje mandata misiji UN u Iraku za još godinu dana. Iračka vlada i druge zemlje članice SB pozvane da nastave da pružaju podršku misiji UN rezolucijom 1.883.

Rezolucija 1.883, kojom se potvrđuje "podrška narodu i Vladi Iraka u njihovim naporima da izgrade bezbednu, stabilnu, ujedinjenu i demokratsku naciju, baziranu na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava" usvojena je jednoglasno u Savetu bezbednosti.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta bezbednosti UN, u rezoluciji se pozivaju iračka vlada i druge zemlje članice da nastave da pružaju podršku misiji UN još godinu dana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, u svom nedavnom izveštaju o misiji UN u Iraku, naveo da Irak sada ulazi u ključni period tranzicije.

U eksplozijama bombi u Iraku tokom poslednjih nekoliko dana, čija su meta bili šiitski muslimani, poginule su najmanje 44 osobe u odvojenim napadima bombaša samoubice u nekoliko iračkih gradova.

Samo ispred džamije nedaleko od grada Mosul na severu zemelje ubijeno je 39 vernika.

U prvoj eksploziji, do koje je došlo kada se vozač automobila-bombe dovezao do džamije u blizini Mosula, na severu Iraka, ubijeno je 38, a ranjeno 95 osoba.

U nizu bombaških napada u Bagdadu na minibuseve, koji su prevozili šiitske vernike na hodočašće, ubijeno je šestoro ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се