Novinar ubijen, niko ne odgovara

Protiv američkih vojnika, osumnjičenih da su u Iraku ubili novinara britanske televizijske kuće Aj-Ti-En (ITN) Terija Lojda, neće biti podignuta nikakva optužnica, pošto je tužilaštvo zaključilo da je nemoguće dokazati ko je ispalio smrtonosni metak.

Teri Lojd, poznati britanski novinar, poginuo je kada su u njega pucali irački i američki vojnici, u blizini Basre pre pet godina.

Obdukcija je pokazala da je Lojd najpre bio ranjen metkom koji su ispalili Iračani, a zatim smrtno pogođen hicem američkih vojnika.

Tužilaštvo je, međutim, saopštilo da "nema dovoljno dokaza ni protiv jednog pojedinca", zbog čega ne može da podigne optužnicu.

"Takođe nema dovoljno dokaza da je neka konkretna osoba odgovorna za lanac događaja koji je doveo do smrti g. Lojda," rekla je Sju Heming, šefica odeljenja za antiteroristička pitanja pri državnom tužilaštvu, dodajući da je slučaj podvrgnut "izuzetno kompleksnoj i teškoj istrazi".

Uprkos novinarskoj oznaci vatra je otvorena na vozilo 

Lojd (50) putovao je prema Basri u konvoju od dva vozila sa još trojicom kolega iz Aj-Ti-En-a, nakon što je dobio pogrešnu informaciju o predaji jedne iračke oružane brigade, u prvim danima američke invazije na Irak.

Novinari su se nalazili u ratnoj zoni, a njihova vozila su nosila oznaku "Press", ali Lojd nije imao šlem niti neprobojni prsluk.

"Dok su vozila prelazila most, irački vojnici su ih sustigli i otvorili vatru. Vozila su se zatim okrenula, kako bi se vratila ka američkim vojnicima, koji su, međutim, pomislili da je reč o neprijateljima te su počeli da pucaju na njih", saopštilo je Tužilaštvo.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Lojd je izveštavao sa Kosova i Metohije, iz Bosne i Hercegovine, Iraka i Kambodže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво