Sirija pozvala Izrael na pomirenje

Sirijski ambasador u SAD Imad Mustafa pozvao je na okončanje "ratnog stanja" sa Izraelom, i ponovio zahtev Damaska da se Izrael povuče sa Golanske visije.

Nešto više od dva meseca otkako je objavljeno da dve zemlje indirektno pregovoraju posredstvom Turske, sirijski ambasador u SAD Imad Mustafa na skupu aktivista koji sarađuju sa izraelskim levičarskim pokretom Mir sada, izjavio je da bi sa Izraelom trebalo da sklope mir i okončaju ratno stanje zauvek.

Istovremeno je ocenio da su pregovori " istorijska mogućnost" za Izrael da sklopi mir, ne samo sa Sirijom, već i sa ostatkom arapskog sveta, kao i da žele da priznaju jedni druge i žive kao susedi.

Mustafinoj izjavi prethodila je najava sirijskog predsednika Bašira al Asada da će Damask uspostaviti normalne odnose s Izraelom, uključujući i otvaranje ambasada ako pregovori kojima posreduje Turska dovedu do mirovnog sporazuma.

Mustafa se smatra bliskim saradnikom sirijskog predsednika i, po svoj prilici, ova izjava je koordinisana sa Asadom, izjavio je izraelski analitičar koji lično poznaje sirijskog ambasadora.

Mustafa je ponovio zahtev Sirije da se Izrael povuče sa strateške Golanske visije, ali je govorio pomirljivim tonom i nije poput drugih pretio vojnom agresijom ako mirovni pregovori propadnu, piše izraelski " Džerusalem post".

Izrael je okupirao Golan u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao. Direktni pregovori između dve zemlje, vođeni Vašingtonom, propali su 2000. godine jer pregovarači nisu mogli da se dogovore o obimu izraelskog povlačenja.

Izrael i Sirija su u ratu još od 1948. godine, kada je stvorena jevrejska država, a na Golanskoj visiji trenutno živi oko 20.000 jevrejskih naseljenika.

Izraelski lideri su ranije uslovljavali mir sa Sirijom distanciranjem te zemlje od glavnog saveznika Irana, koji Izrael smatra najvećom pretnjom po egzistenciju i uskraćivanjem podrške libanskom Hezbolahu i pružanja utočišta palestinskim ekstremistickim organizacijama, poput Hamasa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво