Bombaši samoubice haraju Irakom

Najmanje 44 osobe su poginule u odvojenim napadima bombaša samoubice u nekoliko iračkih gradova. Samo ispred džamije nedaleko od grada Mosul na severu zemelje ubijeno 39 vernika.

U eksplozijama bombi u Iraku, čija su meta bili šiitski muslimani, poginule su 44 osobe, novi je bilans napada izvedenih ranije danas, saopštili su irački zvaničnici.

U prvoj eksploziji, koja se dogodila kada se vozač automobila-bombe dovezao do džamije u selu Šreikan, u blizini Mosula, na severu Iraka, ubijeno je 38, a ranjeno 95 osoba, dok je u nizu bombaških napada u Bagdadu na minibuseve koji su prevozili šiitske vernike na hodočašće ubijeno još šestoro ljudi, navodi Rojters.

Vlasti u Mosulu pozvale su građane da daju krv, a vlasnike građevinskih vozila da pomognu u raščišćavanju ruševina ispod kojih su zatrpane žrtve napada.

Najnoviji bombaški napad sa velikim brojem žrtava samo je jedan u nizu napada izvedenih proteklih nedelja čija su meta šiitski verski skupovi, a odgovornost za takve napade se često pripisuje sunitskim islamističkim ekstremistima kao što je Al Kaida, koji šiite smatraju jereticima.

U nizu eksplozija u blizini šiitskih džamija u Bagdadu prošle nedelje ubijena je 31 osoba, dok su bombaški napadi i pucnjava u Mosulu skoro svakodnevna pojava.

Intenzitet nasilja u Iraku je u proteklih godinu i po dana opao, ali su pobunjenici uspeli da se sakriju u planinskoj oblasti oko Mosula, oko 390 kilometara severno od Bagdada, i koriste podele između zavađenih Arapa i Kurda u Mosulu.

Ovakve podele i raspirivanje tenzija bi mogli da ugroze dugoročnu stabilnost Iraka, napominje Rojters.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво