Sve više žrtava u eksplozijama u Istanbulu

Najmanje 16 osoba je poginulo, a 150 je povređeno u sinoćnim eksplozijama bombi u prometnoj trgovačkoj četvrti u Istanbulu.

Među poginulima ima i dece, a broj stradalih mogao bi da se poveća pošto je sedam osoba u teškom stanju, reko je ministar zdravlja Redžep Akdag.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za najsmrtonosniji bombaški napad koji se dogodio u Istanbulu od 2003. godine, a pojedini turski mediji su javili da su tri osobe uhapšene zbog povezanosti sa napadom.

Prema saznanjima turskih listova, policija je svoju istragu usmerila ka Radničkoj partiji Kurdistana zbog načina na koji je napad izveden.

Turski zvaničnici saopštili su da je prvo eksplodirala manja bomba, sakrivena u kanti za smeće, a da je nakon 10 do 12 minuta usledila mnogo snažnija eksplozija u okrugu Gungoren, u blizini glavnog aerodroma, u prepunoj pešackoj zoni, prenele su agencije.

Prema tvrdnjama očevidaca, mnogi ljudi su posle prve eksplozije izašli na ulice, kako bi videli šta se dešava.

Gradonačelnik Istanbula Muamer Guler izjavio je da su se obe bombe nalazile u kantama za smeće, kao i da se ne radi o samoubilačkom bombaškom napadu.

"Nema nikakve sumnje da se radi o terorističkom napadu", rekao je Guler.

Timovi forenzičara ispituju mesto na kome je došlo do eksplozije, a istanbulska policija pretražuje snimke sigurnosnih kamera iz četvrti u kojoj su ođeknule eksplozije.

Nekoliko grupa, uključujući kurdske separatiste, pripadnike krajnje levice i islamiste, izvodili su u prošlosti bombaške napade u Istanbulu.

Napadi su izvedeni samo nekoliko sati pred odluku Ustavnog suda Turske da li da zabrani vladajuću proislamističku Partiju pravde i razvoja, premijera Redžepa Erdogana.

Generalni konzul Srbije u Istambulu Dragan Marković rekao je da, prema poslednjim informacijama, među poginulima i povređenima nema državljana Srbije.

Nekoliko napada do kojih je došlo u Istanbulu u prošlosti pripisano je PKK-u koji se od 1984. godine bori za nezavisnost jugoistočne Anatolije većinski nastanjene Kurdima.

U kurdskom sukobu u Turskoj do sada je ubijeno 37.000 ljudi.

Povezane vesti:

Eksplozija u Istanbulu


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво